Președintele Nicolás Maduro a declarat victoria în alegerile prezidențiale de luni dimineață. Opoziția, condusă de Edmundo González, revendică și ea câștigul. Autoritatea Electorală din Venezuela (CNE) a anunțat că Maduro a obținut 51% din voturi, iar González 44%. Liderul opoziției, Maria Corina Machado, afirmă că González a câștigat cu 70% din voturi, bazându-se pe sondaje independente.

González nu a chemat susținătorii să protesteze sau să comită acte de violență. Machado susține că opoziția are copii ale a 40% din înregistrările voturilor. Sondajele la ieșirea de la urne de la Edison Research indicau 65% pentru González și 31% pentru Maduro. Meganalisis a prezis 65% pentru González și puțin sub 14% pentru Maduro.

Procesul de votare și incidentele

Guvernul afirmă că votul a fost „un proces pașnic,” exceptând incidente izolate. Colectivele susținătoare ale guvernului s-au confruntat cu susținători ai opoziției în Caracas. Raportări ale unui ONG local indică prezența colectivelor în alte șase locații și moartea prin împușcare a unui bărbat în Tachira, în timpul unui conflict.

Campania a fost tensionată, cu arestări ale unor figuri ale opoziției și măsuri guvernamentale ce au fost contestate de opoziție. Maduro, succesorul lui Hugo Chávez, este la putere din 2013 și a condus în contextul unei crize economice și sociale. SUA au impus sancțiuni petroliere în aprilie, acuzându-l de nerespectarea acordurilor pentru alegeri libere.

Cine este Edmundo González?

Edmundo González, 74 de ani, fost diplomat și membru de lungă durată al opoziției, a fost desemnat candidat definitiv în aprilie. Machado, candidatul inițial, nu s-a înregistrat la timp. González și Machado au folosit retorică emoționantă în campanie, inclusiv apeluri pentru întoarcerea emigranților venezueleni.

(FILES) The Venezuelan opposition presidential candidate for the Plataforma Unitaria Democratica party, Edmundo Gonzalez Urrutia, greets supporters upon his arrival at the campaign act in Barlovento, Miranda State, Venezuela, on June 26, 2024. Edmundo Gonzalez Urrutia, a soft-spoken grandfather who eschews the spotlight, is the Venezuelan opposition’s hope for unseating strongman Nicolas Maduro in July 28 presidential elections. (Photo by Federico PARRA / AFP)

Reacțiile internaționale

Statele Unite exprimă îngrijorări serioase legate de rezultatele anunțate, solicitând detalii suplimentare. Secretarul de Stat Antony Blinken a cerut publicarea unei tabele detaliate a voturilor.

Reacțiile liderilor latino-americani sunt mixte. Președintele argentinian Javier Milei a acuzat fraudă, în timp ce Costa Rica și Peru au respins rezultatul, iar Chile a cerut verificabilitate. Cuba, Honduras și Bolivia au sărbătorit victoria lui Maduro, conform Reuters.

Dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.