Forțele ruse accelerează în Donbass pentru a recuceri Donețk înainte de toamnă. Potrivit Le Figaro, presiunea rusă crește în regiune.

Situația alarmantă pe front

Prim-ministrul ucrainean, Denys Chmyhal, a anunțat că fortificațiile din Herson sunt completate în proporție de „97%”. Însă, pe front, situația este gravă. După doi ani și jumătate de război, perspectivele se întunecă. O sursă militară franceză spune că „cusăturile se rup” și că „ucrainenii se îndreaptă către probleme majore”. Rusia lansează microofensive la nord de Harkov, sud spre Robotyne și în direcția Chassiv Yar și Toretsk. Sâmbătă, armata rusă a preluat controlul satului Lozouvatské, aproape de Pokrovsk, și avansează spre Kramatorsk.

Schimbarea tacticii rusești

Rușii avansau anterior cu tranșee, dar acum ocupă sate. Tempo-ul s-a accelerat, iar ucrainenii par din ce în ce mai puțin capabili să oprească avansul. Soldatul francez este pesimist și se întreabă dacă livrările de muniții vor fi suficiente și dacă mobilizarea ucraineană va întări frontul. Generalul Syrsky, șeful Statului Major ucrainean, afirmă că „nu luptăm cu cantitatea, ci cu calitatea”. Un depozit de petrol din Kursk a fost lovit duminică de drone ucrainene pentru a încetini avansul rus.

Rezistența ucraineană și provocările

„Ucrainenii rezistă pentru că sunt cei mai deștepți”, spune un ofițer francez. Valery Zaloujny, fost șef al Statului Major ucrainean, menționează că „am inventat modalități de a lupta împotriva celei mai puternice armate a secolului XXI”. Totuși, Rusia a învățat din greșelile anterioare și experimentează noi tehnici, precum folosirea motocicletelor pentru viteză.

Operațiuni pe tot frontul

Generalul Syrsky comentează că „operațiuni de intensitate diferită au loc pe întreg frontul” și cere Rusiei pierderi maxime. Pierderile ruse au fost estimate de serviciile secrete britanice la o mie pe zi în iunie, iar acest cost uman a permis avansul rus. Syrsky recunoaște un dezechilibru de forțe și că Rusia are un raport de putere de 1 la 2 sau 1 la 3 în favoarea sa. Ucraina se află în defensivă și câștigurile contraofensivei au fost șterse. Ei se retrag și se reorganizează pentru a ocupa mai bine pozițiile.

Provocări și mobilizare

Mobilizarea a 500.000 de oameni necesită instruire înainte de a fi trimiși pe front. Știrile indică demoralizarea trupelor ucrainene, care se îndoiesc de capacitatea de a recâștiga inițiativa. „Este un coșmar pentru ucraineni”, spune un observator.

Situația pe teren și provocările rusești

Ucraina se confruntă cu un deficit de resurse și vulnerabilități în apărare. Rusia atacă zone neapărate și profită de deficiențele ucrainene, folosind drone pentru a colecta informații și a lansa atacuri. BOMbele FAB rusești fac ravagii și sunt aproape imposibil de interceptat. În iulie, Rusia a lansat „700 de bombe ghidate” și aproximativ o sută de drone Shahed.

Contextul geopolitic și atacuri recente

Rusia devine mai îndrăzneață înainte de sosirea toamnei și a sezonului ploios. Atacul asupra unui spital de copii din Kiev a șocat și traumatizat Ucraina. Rusia a reluat bombardamentele în vestul Ucrainei, inclusiv un atac cu dronă pe 24 iulie, vizând infrastructura portuară. Fragmentele au căzut în România, dar NATO confirmă că nu a fost un atac împotriva unei țări aliate.

Mariustuca.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.