Analiza războiului din Ucraina

Ștefan Popescu afirmă că Rusia este în avantaj, iar Ucraina este epuizată, deși are armament. Într-o ediție live transmisă de Gândul, analistul a discutat despre evoluția războiului din Ucraina, pe fondul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk. Acțiunea militară nu aduce beneficii Ucrainei, ci doar erodează forțele sale obosite, consideră Popescu.

Incursiunea ucraineană din regiunea Kursk

Ștefan Popescu descrie incursiunea ucraineană ca fiind „o diversiune măruntă”. Aceasta nu reușește să schimbe dinamica conflictului. El subliniază că forțele ucrainene sunt istovite și întâmpină mari dificultăți în a rezista presiunii trupelor rusești. Rusia continuă să avanseze zilnic cu câțiva kilometri, în ciuda primirii de șase aeronave F-16 de către Ucraina.

„E o diversiune măruntă care macină forțele ucrainene deja istovite. Ele rezistă cu greu progresiei rusești. Nu știu dacă militarii ucraineni ar fi fost de acord cu această incursiune, care nu aduce nimic semnificativ Ucrainei. În prezent, Rusia progresează zilnic cu câțiva kilometri, iar Ucraina nu poate restabili echilibrul, chiar dacă a primit cele șase aeronave F-16”, explică Popescu.

Situația Rusiei și perspectivele de negociere

În urma incursiunii, președintele Vladimir Putin a convocat consiliul de securitate al Rusiei. Ștefan Popescu consideră că Rusia nu are motive să accepte negocieri acum, deoarece raportul de forțe este în favoarea sa. „Marea provocare este să duci Rusia la masa negocierilor. În prezent, rușii nu consideră necesară negocierea, deoarece raportul de forțe le este favorabil”, afirmă analistul.

Oferta de pace a lui Vladimir Putin

Serghei Șoigu, fost ministru rus al Apărării, afirmă că președintele Putin a oferit Ucrainei o propunere de pace pe 14 iunie. Șoigu avertizează Kievul că, cu cât întârzie răspunsul, condițiile vor fi mai dure.

„Cred că Putin a pus condiții ultra-maximale. Nu am acces la document, dar cred că acestea includ limitarea drastică a forțelor armate ucrainene și neaderarea la NATO și UE. De asemenea, cedarea teritoriilor deja ocupate ar fi o altă cerință”, continuă Popescu.

Perspectivele viitoare ale Ucrainei

Pe lângă presiunile militare, Ucraina trebuie să evalueze și consecințele pe termen lung ale războiului. Ștefan Popescu avertizează că țara se confruntă cu distrugeri zilnice și va avea o populație afectată de handicapuri.

„Ucrainenii încep să realizeze că trebuie să pună capăt războiului. Ucraina nu poate duce un război total, precum Afganistanul. Distrugerile zilnice afectează țara, iar viitorul ar putea aduce o populație masculină numeroasă, cu handicap”, conchide Popescu.

gandul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.