De ce apare condensul pe termopane și când trebuie să luăm măsuri
Condensul pe termopane apare odată cu venirea sezonului rece. Dimineața, chiar dacă temperatura din cameră este plăcută, putem observa condens pe partea de jos a geamului, pe interior. Trebuie să ne îngrijorăm? Dacă acest condens este vizibil doar pe interiorul camerei, fenomenul este normal, fiind cauzat de vaporii de aer din încăpere.
Cum se formează condensul
Spațiul dintre foile de geam termopan este umplut cu un gaz inert, care contribuie la izolația oferită de termopane. Când acest gaz se încălzește, se ridică în partea de sus, lăsând zona de jos mai rece. Acest fenomen, împreună cu o umiditate ridicată în cameră (din cauza respirației, plantelor decorative sau altor surse), duce la apariția condensului. O soluție ar fi achiziționarea unui dezumidificator și purificator de aer.
Condens pe interiorul termopanului
Dacă observăm condens doar pe interiorul camerei, nu trebuie să ne îngrijorăm. Totuși, dacă apare condens între foile de geam termopan, avem o problemă. Aceasta indică faptul că spațiul dintre geamuri nu este izolat ermetic, cum ar trebui să fie. În acest caz, trebuie să contactăm firma de la care am cumpărat termopanele.
Cauzele umidității excesive
Umiditatea excesivă în interior poate avea multiple cauze: sistemul de încălzire, umidificatoarele, plantele, gătitul etc. Un duș adaugă aproape jumătate de litru de apă în aer, iar prepararea a trei mese pe zi adaugă aproximativ doi litri de apă.
Umiditatea ideală
Temperatura și umiditatea locuinței se măsoară cu un termohigrometru. Dacă afară temperatura este de până la -7 grade Celsius, umiditatea în interior trebuie să fie de 30-35%. Dacă este mai frig, umiditatea trebuie redusă la aproximativ 25%.
Cum să controlăm umiditatea
Pentru a preveni umiditatea excesivă, luați câteva măsuri:
- Aerisiți câteva minute când apare condens pe geamuri.
- Deschideți geamul de la baie după fiecare duș și montați un ventilator pentru a evacua aerul.
- Folosiți hota deasupra aragazului.
- Țineți plantele de apartament într-o cameră luminoasă și udați-le mai puțin iarna.
- Izolați corect subsolul și aerisiți podul casei.
- Consultați un specialist pentru a îmbunătăți sistemul de ventilație al casei.
- Folosiți un dezumidificator.
Cum să protejați ferestrele
Ferestrele cu rame din PVC sunt mai bine protejate de condens datorită izolației oferite de acest material. De asemenea, geamurile duble sunt mai eficiente, deoarece geamul interior, pe care se formează condensul, are o temperatură mai ridicată. Pentru a preveni degradarea ferestrelor din cauza condensului, montați caloriferele sub acestea, astfel încât apa de pe rame să se evapore rapid în contact cu aerul cald.