Washingtonul a făcut aceste propuneri din cauza încrederii sale în dovezile concludente ale înfrângerii președintelui venezuelean la alegeri.
Statele Unite, în timpul negocierilor secrete, au oferit o amnistie președintelui venezuelean Nicolas Maduro și susținătorilor săi în schimbul demisiei sale înainte de încheierea mandatului său, în ianuarie 2025. Acest lucru a fost raportat de The Wall Street Journal, citând surse.

Potrivit acestora, vorbim despre eliberarea din acuzațiile de implicare în narcoterorism, pe care Departamentul de Justiție al SUA le-a adus împotriva lui Maduro și altor oficiali guvernamentali venezueleni în 2020. Statele Unite au făcut o ofertă de amnistia pentru că sunt încrezătoare că există dovezi convingătoare ale înfrângerii lui Maduro la alegerile prezidențiale din iulie, scrie ziarul.

Potrivit unor surse, Statele Unite i-au oferit președintelui o amnistie în aceleași condiții încă din 2023, în timpul negocierilor secrete de la Doha, dar Maduro a refuzat, iar poziția sa nu s-a schimbat de atunci.

Potrivit WSJ, dacă Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie 2024, negocierile ar putea fi întrerupte dacă fostul președinte își reia „politica agresivă” față de Maduro.

În martie 2020, secretarul american de Justiție William Barr a anunțat că autoritățile americane au adus acuzații împotriva lui Nicolas Maduro, precum și a altor oficiali guvernamentali, pentru implicare în narcoterorism. În paralel, Departamentul de Stat al SUA a oferit recompense în numerar de la 5 la 15 milioane de dolari pentru informații care au condus la arestarea celor implicați în caz, inclusiv a președintelui.

Pe 28 iulie au avut loc alegeri prezidențiale în Venezuela. După cum a anunțat Consiliul Național Electoral, după procesarea a aproape 97% din protocoale, 51,95% dintre concetățeni au votat pentru actualul președinte Nicolas Maduro și 43,18% pentru principalul său rival, candidatul din opoziția de extremă dreapta Edmundo Gonzalez Urrutia. Unul dintre liderii opoziției, Maria Corina Machado, a declarat în ziua alegerilor că echipa lui Gonzalez nu va recunoaște înfrângerea lui la alegeri. Rusia, Bolivia, Honduras, Iran, China, Cuba și Nicaragua l-au felicitat pe actualul președinte al Venezuelei pentru victoria sa. Mai multe state nu au recunoscut realegerea lui Maduro, inclusiv Argentina, Republica Dominicană, Costa Rica, Panama, Peru, SUA, Uruguay și Chile. Autoritățile venezuelene au raportat că își rechema diplomații din aceste țări și cer autorităților lor să facă un pas similar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.