Fostă Angajată la Schweighofer, Acum Garantează Legalitatea Tăierilor din România

Holzindustrie Schweighofer, acum redenumită HS Group, nu are doar avocată plătită în Parlament (Cristina Trăilă, PNL). Are și o fostă angajată, Alexandra Popa, care reprezintă FSC România. FSC este un organism internațional, declarat independent și non-profit. Acesta ar trebui să garanteze exploatarea responsabilă a pădurilor. „Responsabil” înseamnă că în pădurile certificate nu ar trebui să existe tăieri ilegale.

Am descoperit că Alexandra Popa a lucrat la Schweighofer timp de aproape 6 ani. Am aflat acest lucru în timpul investigațiilor legate de tăierile ilegale descoperite în pădurile gestionate de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț. Aceasta este prima pădure din România care a primit certificare FSC, în apropierea Codrilor Seculari din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Am încercat să-mi explic de ce Alexandra Popa și colegul ei de la FSC România, Mihai Boghean, refuză să acorde interviuri despre aceste tăieri ilegale. Aceasta este în ciuda transparenței pe care FSC o declară public. În continuare, România Curată vă prezintă contextul și discuțiile cu Alexandra Popa și Mihai Boghean.

Patru Cazuri de Tăieri Ilegale la Strâmbu Băiuț

Timp de două săptămâni am încercat să obțin un interviu cu reprezentanții FSC România. Certificarea FSC garantează că lemnul etichetat provine dintr-o pădure exploatată sustenabil. Aceasta înseamnă că nu ar trebui să existe tăieri ilegale. Pe 29 iulie, am solicitat primul interviu, după ce am documentat două cazuri de tăieri ilegale în pădurile administrate de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț.

Între timp, numărul cazurilor de tăieri ilegale a crescut la patru. În două cazuri, au fost descoperite sute de cioate tăiate ilegal, peste 1.000 în total. În celelalte două cazuri, au fost tăiați copaci impresionanți, cu vârste de până la 200 de ani.

Am dorit să discut cu FSC România pentru a înțelege cum monitorizează pădurile certificate. De asemenea, am vrut să aflu ce au făcut în situații punctuale, având în vedere că trecuseră deja două luni de la primul caz confirmat.

Reprezentanții FSC România la Evenimente Oficiale

Am căutat informații despre FSC România pe internet. Pe site-ul oficial, la echipa locală, am găsit doar două adrese de email: ale Alexandrei Popa și Mihai Boghean. Restul informațiilor erau câteva articole despre lansarea FSC România și alte evenimente la care cei doi au participat ca reprezentanți ai FSC România.

Cum Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, avea numărul de telefon al Alexandrei Popa, am sunat-o. S-a arătat deranjată că o sun pe telefonul personal, dar a recunoscut că nu are telefon de serviciu. „Nu sunt serviciu 112”, „am viață personală”, „nu m-ați întrebat dacă sunt în concediu”, au fost printre reproșurile ei.

Când am propus un interviu înregistrat, a spus că nu este „reprezentant FSC România”, ci doar „marketing coordinator”. Totuși, am găsit capturi de ecran de la evenimente unde Alexandra Popa a fost prezentată ca „reprezentant FSC România”. Este ciudat să fii „marketing coordinator” și să pretinzi că nu reprezinți organizația. De asemenea, este straniu să lucrezi în marketing și să nu știi că atunci când ești sunat de un jurnalist, discuția are caracter public.

Ironic, pretenția că nu ar reprezenta FSC România m-a determinat să verific din nou informațiile. Am ajuns pe site-ul HS Timber, unde, într-un articol din 2018, Alexandra Popa era promovată într-un interviu. Profilul de Linkedin al Alexandrei Popa confirmă că între februarie 2014 și februarie 2015 a fost șefă în departamentul de achiziții al fabricii Schweighofer de la Sebeș.

În acea perioadă, EIA a realizat o investigație care a dovedit că fabrica de la Sebeș achiziționa lemn tăiat ilegal. Din august 2015 până în februarie 2021, Alexandra Popa a lucrat la fabrica de la Reci, ca coordonator al lanțului de aprovizionare. Din martie 2021 până în martie 2023, a lucrat la filiala altei companii austriece, Cappelen Group.

Din februarie 2023, Alexandra Popa a devenit reprezentantă a FSC România, un organism care certifică exploatarea sustenabilă a pădurilor din România.

De Ce Reprezentanții FSC România Evită Interviurile?

După ce Alexandra Popa a pretins că nu reprezintă FSC România, am scris un email lui Mihai Boghean, cerând un interviu. Răspunsul a fost expeditiv și arogant. Mi-au fost recomandate „lecturi suplimentare” despre FSC și procedurile de consultare publică.

În răspunsul său, Mihai Boghean a minimalizat situația, referindu-se la un singur caz ca fiind izolat. În momentul în care am solicitat interviul, erau deja două cazuri confirmate, iar când am primit răspunsul, patru.

Mihai Boghean a subliniat că primul caz este investigat penal și disciplinar. Totuși, a promis că FSC România va organiza „instrucțiuni specifice de soluționare a sesizărilor și reclamațiilor”. Rămâne de văzut cum va contribui acest sistem la creșterea gradului de conștientizare asupra practicilor ilegale.

România Curată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.