Fost Șef al ANRE, Trimise în Judecată de DNA: Acuzat de Relații Ilegale cu Companii

La sfârșitul lunii iulie, DNA l-a trimis în judecată pe Niculae Havrileț. Acesta a fost președinte al ANRE și secretar de stat în Ministerul Economiei. Este acuzat de primire de foloase necuvenite.

Acuzațiile DNA susțin că Havrileț a acceptat funcții de conducere în companii din domeniul energetic. Acest lucru a avut loc concomitent și ulterior mandatului său în funcții publice.

Detaliile Acuzației

Havrileț este acuzat de încălcarea Legii 78/2000 privind prevenirea corupției. Rechizitoriul a fost înregistrat la Tribunalul București pe 26 iulie 2024. Procesul este acum în faza de Cameră Preliminară.

Potrivit rechizitoriului, Havrileț ar fi ocupat funcții de conducere în trei societăți energetice. Acestea sunt Electrica, Distribuție Energie Electrică România și OMV Petrom. În perioada respectivă, Havrileț a încasat 1,19 milioane lei din aceste funcții. DNA a cerut confiscarea acestei sume și a dispus sechestrul pe bunuri ale inculpatului.

Refuzul de a Face Declarații și Renunțarea la Funcții

În timpul anchetei, Niculae Havrileț a refuzat să facă declarații. În februarie 2024, el a renunțat la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. OMV Petrom a anunțat aceasta decizie fără a oferi o motivare oficială.

Precedente Legale

Havrileț a mai fost în atenția DNA în urmă cu 19 ani. Atunci, a fost acuzat de neglijență în serviciu ca președinte al Agenției Domeniilor Statului. A fost achitat definitiv în 2010.

Reacția lui Havrileț

Havrileț a declarat că a reprezentat interesele statului conform procentului de acțiuni deținute. El a afirmat că numirile în funcții s-au făcut la propunerea Ministerului Economiei și Comerțului.

„Nu am primit alte avantaje materiale decât salariile pentru activitatea prestată,” a spus Havrileț. El a subliniat că desemnările în companii se fac conform legii. Havrileț a asigurat transparență și seriozitate în îndeplinirea atribuțiilor sale.

Ziarul Profit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.