Războiul din Ucraina pare să fi diminuat atenția globală asupra pandemiei COVID-19, dar pericolele aduse de gestionarea crizelor sanitare par să evolueze în continuare, cu efecte asupra libertății, democrației și economiei. În acest context, Diana Șoșoacă și echipa sa avertizează cu privire la direcția în care ne îndreptăm, sugerând că alegerile viitoare vor testa capacitatea românilor de a alege între „sclavie sau libertate.”
Se pregăteşte o nouă pandemie!
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat recent o iniţiativă pentru dezvoltarea, în ţările cu venituri mici şi medii, a vaccinurilor împotriva gripei aviare bazate pe tehnologia ARN mesager. Proiectul este condus de compania biofarmaceutică argentiniană Sinergium Biotech, care a început deja să dezvolte vaccinuri candidate împotriva virusului gripei aviare H5N1, a declarat OMS într-un comunicat.
Ca să înțelegem unde duce această tendință a OMS de a demara o nouă acțiune de producție și vânzare de vaccinuri, vă aduc aminte că un virus al gripei aviare, H5N1 a fost identificat în ASIA în anul 1997 și a creat pe atunci panică în lume, dar panica a fost doar artificială deoarece nu s-a concretizat. Din 1997 s-au raportat doar câteva epidemii locale. În anul 2005 acest virus a ajuns in Romania la Tulcea fiind prima țară din Europa unde virusul a fost confirmat oficial. Nu exista dovezi că virusul H5N1 se transmite de la om la om.
Cum se transmite gripa aviară?
Deocamdată de la pasăre la om, în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre. OMS in loc sa recomande , totuși, celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate de gripa aviara să evite piețele în care se face comerț cu păsări, vine sa complice studiile si cercetarea, in ce scop?
H5N1 este considerat a fi cel mai periculos din gama tulpinilor HPAI, oamenii de ştiinţă nu au exclus posibilitatea ca o serie de mutaţii la acest virus să conducă la epidemii de gripă în rândul oamenilor dar, de aici și până la a scoate articole care duc la panică și de a pregăti populația de o nouă pandemie inventată, cred că este un drum scurt.
Care este interesul OMS de a fabrica vaccinuri pentru țările cu venituri mici? Se dau gratuit? Prin această afirmație, OMS crede că noi suntem atât de inconștienți încât să credem că aceste companii farmaceutice se gândesc atât de puternic la veniturile țărilor sărace, că ne apucă și mila. Nu le vrem nici măcar gratis pentru că nu au demonstrat prin așa zisa pandemie COVID-19 ca ar fi avut dreptate, nu ne-au lămurit, dar nici nu ne-au prostit.
Cazurile din SUA prezentate de OMS sunt de infectare de la vaci la om, dar nu și de la om la om iar prin toate studiile și cercetările nu s-a demonstrat că virusul H5N1 se poate transmite de la om la om, ci doar se fac supoziții pentru o necesitate alarmantă de vaccinuri. Prin aceste supoziții deviante și nedemonstrate practic ci „ doar teoretic” doar deschide un alt drum către o presupusa pandemie de gripă aviară în scopul – la fel ca şi la COVID-19 – de a produce și vinde vaccinuri și mai grav de a ucide populația.
În mod normal virusul gripei aviare produce îmbolnăviri în rândul păsărilor. Infecția se poate transmite însă și la porci, nu doar la vaci. Cazurile de îmbolnăviri la om au fost evidențiate în special la lucrătorii din fermele avicole, în urma contactului direct cu păsările bolnave. În aceste situații, studiile au demonstrat că virusul a suferit anumite modificări genetice, capacitatea de reasortare genetică fiind principala caracteristică acestor tipuri de virus. După modelele precedente, epidemiile de gripă se așteaptă să apară, în medie, de trei, patru ori într-un secol.
Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a declarat săptămâna trecută că evoluţia gripei aviare în regiunea Asia-Pacific, cu o transmitere tot mai frecventă la om şi apariţia unei noi variante a virusului, a devenit „alarmantă”. Nu stiu la ce se refera ONU prin afirmația “alarmant” de vreme ce nu se dau date concrete de infectări sau decese la oameni pe ţări.
Dacă virusul va suferi mutaţii şi se va transmite de la om la om, specialiştii apreciază că acest lucru va declanşa o pandemie la nivel global dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până în prezent. De unde tragem concluzia că la asta se lucrează, să se creeze o mutație de acest gen.
Înainte de debutul studiilor clinice, Sinergium Biotech va trebui să stabilească fezabilitatea vaccinurilor sale, o mai drege și OMS. Citez: „Odată ce datele preclinice vor deveni disponibile, tehnologia, echipamentele şi expertiza vor fi împărtăşite cu o reţea de producători din alte ţări în vederea accelerării dezvoltării vaccinurilor şi pentru îmbunătăţirea pregătirii în faţa unei posibile pandemii”. Acest lucru înseamnă că deja se gândesc la rețele de producători de echipamente, expertize, etc. Ţări sărace, pregăți-vă cu bani mulți sau împrumutați-vă la UE că doar știți ce înseamnă aceste achiziții, milioane de euro aruncate către țările bogate care, mai nou, se gândesc la țările sărace. Când vreodată în istoria omenirii țările bogate s-au gândit la țările sărace altfel decât cu intenţia de cotropire de teritorii și resurse?
Această iniţiativă este implementată în cadrul Programului de transfer de tehnologie ARNm, lansat de OMS şi de Medicines Patent Pool (MPP), o organizaţie susţinută de ONU, care vizează facilitarea dezvoltării medicamentelor esenţiale şi îmbunătăţirea accesului la acestea. Programul de transfer de tehnologie ARNm, la care participă 15 ţări, a fost lansat în 2021, la apogeul pandemiei de COVID-19, pentru a oferi ţărilor cu venituri mici şi medii mai multe resurse în vederea producţiei de vaccinuri, tehnologia constă în injectarea în organism a unor instrucţiuni genetice care determină celulele să reproducă proteinele prezente în virus pentru a obişnui sistemul umanitar să îl recunoască şi să îl neutralizeze. Haideți că populația din țările sărace este și pe post de cobai, nu?
Această nouă iniţiativă pentru H5N1 „ilustrează motivul pentru care OMS a înfiinţat Programul de transfer de tehnologie ARNm”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dar s-a propus un vot de țară la nivel european sau global pentru aceste cercetări? Scopul este de a „promova cercetarea, dezvoltarea şi producţia în ţările cu venituri mici şi medii, astfel încât, atunci când următoarea pandemie va lovi, lumea să fie mai bine pregătită să organizeze un răspuns mai eficient şi mai echitabil”, a menţionat Tedros Adhanom Ghebreyesus și așa este, are dreptate, dar în sens opus: România a achiziționat vaccinuri pentru așa zisă pandemie Covid-19 în cantitate dublă sau triplă față de necesitatea reală, aceste achiziţii fiind în prezent obiectul cercetărilor penale.
În materie de gripă aviară, OMS a făcut apel la o mai bună monitorizare şi raportare a cazurilor la animale şi la oameni şi la schimbul de probe şi secvenţe genetice, dar virusurile aviare apar în mod natural la păsările de apă migratoare, ele fiind transmise prin diverse secreţii şi dejecţii. Deşi „transportul“ virusului aviar a fost pus pe seama păsărilor sălbatice, nu există dovezi palpabile în acest sens. Există însă ipoteze că răspândirea virusului s-a datorat transporturilor de păsări infectate din crescătorii, locaţiile în care virusul s-a răspândit necorespunzând cu momentul şi cu direcţia de migraţie a păsărilor sălbatice. Cu toate acestea, în Europa, şi România implicit, virusul H5N1 a fost descoperit în locurile situate pe traseele de migraţie a păsărilor, în localităţi situate lângă ape mari.
Potrivit OMS, virusul îşi desfăşoară ciclul biologic la temperaturi sub 20ºC. Odată ce virusul a fost depistat la păsările domestice, este recomandată sacrificarea rapidă a tuturor păsărilor care ar putea fi infectate. Fermele de păsări trebuie supuse unei carantine, dublată de o dezinfecție foarte serioasă. În încercarea de a împiedica răspândirea virusului şi trecerea lui la om, în întreaga lume au fost sacrificate până acum mai multe milioane de păsări. Virusul nu se transmite la om prin intermediul cărnii gătite, astfel că experţii au ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte consumul cărnii de pui nu este periculos atât timp cât punctul de fierbere depăşeşte 70 de grade Celsius.
Însă Martin Friede, care conduce unitatea de cercetare asupra vaccinurilor la OMS, consideră că este deosebit de interesantă concentrarea pe vaccinurile ARNm dacă se doreşte dezvoltarea unei capacităţi de producţie durabilă. Iniţiativele pentru promovarea producţiei de vaccinuri antigripale în ţările în curs de dezvoltare au eşuat adesea, centrele specializate în producţia de vaccinuri fiind închise odată cu reducerea ameninţării, iar guvernele au încetat să mai achiziţioneze vaccinuri.
„Avantajul ARNm este că, în teorie, se poate realiza un vaccin COVID, se pot face vaccinuri H5N1, dar şi multe alte vaccinuri şi instrumente terapeutice”, a explicat Friede la o conferinţă de presă, dar el vorbeste la nivel de „ teorie”, iar practica nici nu este pomenită. Vorbim de vaccinuri la nivel de teorie dar alertăm populația că este „ alarmant” ce se întâmplă cu gripa aviară pe planeta Pământ, şi atunci ce înțelege un om de rând? Se vorbește despre o presupune că necesarul de vaccinuri H5N1 se reduce şi atunci „sperăm că toţi partenerii pot produce altceva”, a continuat el, adică, mai pe românește, să producem orice alt vaccin repede, fără să-l testam și să-l dăm ţărilor sărace spre testare și nu numai.
Expertul Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că jumătate dintre producătorii participanţi la program au început deja să instaleze echipamentele necesare pentru dezvoltarea şi producţia de vaccinuri, fiind astfel, „mai capabili să acţioneze” în cazul unei pandemii. Deşi Friede a recunoscut că unele companii precum Moderna şi Pfizer ar fi capabile să producă vaccinuri mult mai rapid comparativ cu producătorii din cadrul programului OMS, sistemul ar permite partenerilor Sinergium să înceapă producţia într-un timp rezonabil şi ar contribui la evitarea dependenţei de ajutor a ţărilor sărace. Păi, domnule expert Tedros Adhanom Ghebreyesus, dacă tot vă echipaţi pentru ca țările sărace să fie ajutate, puteți să precizați care sunt acele țări? Din istorie știm ca mila aduce beneficii, dar nu majoritar celor afectați ci, celor interesați și să cităm din filmul „ FILANTROPICA”: „ Ţi-e milă, ţi-am luat banul”. De ce se pune o asemenea presiune pe țările sărace? Ca să le devalizeze de bani şi să le poată exploata la maxim sub o formă sau alta.
Mai nou tulpina H5N1 se răspândeşte în rândul vacilor în Statele Unite. Statele Unite să ne lase și să aplice corect un plan de contingență pentru gripa aviară care stabilește cadrul legal în care se intervine pentru controlul și combaterea gripei aviare care înseamnă prevenție și nu să răspândească virusul în lume, iar marile companii farmaceutice să profite și să fabrice vaccinuri in doar câteva luni ( ce teste se fac în câteva luni?) în alte scopuri decât cele necesare și obligatorii ca să nu bănuim că sunt și înțelegeri.
O condiţie obligatorie înainte de utilizare, vaccinul antigripal pe bază de ARNm H5N1 care este scos la rampă, trebuie prezentat cu punct și virgulă populației lumii adică toate testele efectuate și repercursiunile lui așa cum trebuiau prezentate și cele pentru COVID-19.
Se observă că tendința marilor companii farmaceutice este de a se fabrica vaccinuri non stop pe bandă rulantă care nici nu sunt testate unele dintre ele, iar în paralel se începe inițierea unor mesaje subliminale în mediul online că virusul cunoscut H5N1 – gripa aviară ar produce în curând o pandemie. Virusul gripei aviare H5N1 este cel mai agresiv virus și este la îndemână de făcut o cacialma deoarece sunt implicate păsările și animalele cele mai comestibile la nivel global și care vin ușor în contact cu omul.
Au ales special un virus care să inducă tot ideea de “gripă” pentru a împleti Covid 19 (cu care deja suntem familiari si bântuiți) cu H5N1 și a fi o continuitate a pandemie fake COVID & H5N1.
Drd. Cornelia BILȚIU-DĂNCUȘ
Expert Comisia de Agriculturǎ
Partidul S.O.S. România