De ce încă sunt secretizate anumite documente?
Miza: Protejarea celor care au venit la putere în anii ’90
Lavinia Betea a subliniat rolul crucial al lui Alexandru Bârlădeanu în perioada postcomunistă. El a fost copreședinte al Adunării Constituante și președinte al Senatului. Bârlădeanu și Corneliu Mănescu au fost „resuscitați” politic după 1990. Acest lucru s-a datorat curajului lor de a semna „Scrisoarea celor 6”, act de opoziție față de regimul comunist. Ion Iliescu a refuzat să semneze această scrisoare, în ciuda faptului că era mai tânăr decât ei și avea alte speranțe pentru schimbare.
Interviuri și descoperiri
Lavinia Betea a intervievat foști demnitari din trei generații. Ea a discutat cu „garda veche” care a pus comunismul ca fanion al României. De asemenea, a avut ocazia să-l intervieveze pe Virgil Măgureanu, un demnitar de a treia generație. Ion Iliescu face parte din aceeași generație ca Măgureanu, dar între ele sunt diferențe mari.
Betea a avut acces la dosarele liderilor comuniști, cu excepția celui al lui Corneliu Mănescu, care era reținut de Armată. A descoperit că Mănescu a fost succesorul lui Ceaușescu ca șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Acest lucru indică aprecierea lui Ceaușescu pentru Mănescu.
Documente secretizate
Betea nu a avut acces la dosarul lui Mănescu, reținut de Armată. A consultat doar un memoriu de activitate care detaliază cariera sa militară. De asemenea, nu a avut acces la dosarul lui Ion Ioniță, care rămâne secretizat după atâția ani.
Betea a fost surprinsă să constate că mărturisirile făcute de foștii demnitari nu difereau mult de cele din anii ’40.
De ce sunt secretizate documentele
Lavinia Betea a subliniat că întârzierea accesului la documente este legată de legăturile de familie dintre vechii și noii lideri politici. „Au trecut 30 de ani, iar accesul la documente este în continuare blocat,” a spus Val Vâlcu. „Miza este protejarea celor care au preluat puterea după ’90.”
Betea a explicat că Bârlădeanu și ceilalți au fost parte a unui nucleu decizional similar cu cel din 1945. Legăturile familiale și interesele politice au contribuit la blocarea accesului la documente.
Miza principală a fost protejarea pozițiilor celor care au preluat puterea
După 1989, miza principală a fost protejarea și consolidarea pozițiilor noii conduceri. Petre Roman a fost numit premier, dar informațiile detaliate despre legăturile sale nu erau accesibile. Lavinia Betea a indicat că Valter Roman, tatăl lui Petre Roman, avea conexiuni semnificative cu Moscova. Relația strânsă dintre Ion Iliescu și Petre Roman a fost parte a strategiei de protejare a noii conduceri.
„Petre Roman a fost numit premier pe 22 decembrie, dar noi am aflat abia pe 25,” a spus Val Vâlcu. Betea a adăugat că, deși Valter Roman avea legături importante cu Moscova, aceste conexiuni nu erau vizibile în arhive.
Arhivele Armatei: inaccesibile cercetătorilor români
Lavinia Betea a subliniat că arhivele Armatei Române sunt inaccesibile cercetătorilor români, dar disponibile pentru cei străini. „Am citit o carte scrisă de un cercetător american despre tratamentele abominabile în Moldova și Găgăuzia,” a spus Betea. Cartea a explicat ostilitatea localnicilor față de români, bazată pe evenimentele petrecute sub ocupația Armatei Române.