Descoperire de Apă în Scoarța lui Marte

Cantități uriașe de apă ar putea fi prinse adânc în scoarța planetei Marte, spun oamenii de știință. Aceasta ridică noi întrebări despre posibilitatea existenței vieții pe Planeta Roșie. Potrivit cercetărilor, ar fi suficientă apă sub rocă pentru a umple oceanele de pe suprafața planetei.

Marte: De la Lacuri la Oceane și Pierderea Atmosferei

Oamenii de știință afirmă că acum peste 3 miliarde de ani, Marte avea lacuri, râuri și oceane la suprafață. Cu toate acestea, pe măsură ce planeta și-a pierdut atmosfera, aceste ape au dispărut. În prezent, gheața de permafrost de la polii planetei este tot ce a mai rămas vizibil.

Apa Pierdută și Posibilitatea Existenței Apei Subterane

Deși se crede că o parte din apă s-a pierdut în spațiu, cercetările sugerează că acesta nu este sfârșitul poveștii. Apa ar putea exista sub formă de gheață sau chiar lichidă în adâncul scoarței marțiene.

Ape Lichide în Rocile Adânci ale Martei

Potrivit cercetărilor, cantități mari de apă lichidă ar putea fi prinse în roci la 11,5-20 km sub suprafața marțiană. Dr. Vashan Wright, coautor al studiului, a declarat că estimarea lor de apă lichidă este mai mare decât volumele propuse pentru posibilele oceane marțiane antice.

Datele Gravitaționale și Seismice din Scoarța lui Marte

Wright și colegii săi au bazat calculele pe date gravitaționale de pe Marte și măsurători ale dispozitivului InSight al NASA. Aceste date dezvăluie cum viteza undelor seismice se schimbă odată cu adâncimea în scoarța marțiană.

O Crustă Plină de Apă Lichidă

Wright susține că o crustă mijlocie, ale cărei roci sunt crăpate și umplute cu apă lichidă, explică cel mai bine datele seismice și gravitaționale. Dacă măsurătorile de la InSight sunt reprezentative pentru întreaga planetă, cantitatea de apă din scoarță ar putea umple un ocean de 1-2 km adâncime pe Marte.

Infiltrarea Apei și Potențialul de Viață

Pe Pământ, apa subterană s-a infiltrat de la suprafață, și este posibil ca același proces să fi avut loc pe Marte. Wright a menționat că infiltrarea trebuie să fi avut loc când crusta superioară era mai caldă decât astăzi.

Posibilitatea Existenței Vieții pe Marte

Studiul ridică și o posibilitate tentantă: prezența apei nu garantează existența vieții, dar apa este un ingredient important pentru viață. Wright a adăugat că viața poate exista în adâncul Pământului unde există apă, ceea ce ar putea fi valabil și pentru Marte.

Necesitatea Altor Studii pentru a Confirma Existența Apei

Bethany Ehlmann, profesor de științe planetare la Institutul Keck, a subliniat necesitatea altor studii pentru a confirma prezența apei lichide în scoarța marțiană și pentru a determina locația exactă.

Ape Lichide pe Marte: Ținte pentru Căutarea Vieții

Pe Pământ, unde există apă lichidă, există viață. Dacă pe Marte există acvifere de apă lichidă, acestea ar fi ținte principale în căutarea vieții. Dr. Jon Wade de la Universitatea din Oxford a declarat că nu ar fi surprins de existența vieții pe Marte, având în vedere condițiile favorabile din trecut.

Apă Lichidă și Structura Internă a Planetei Marte

Dr. Steven Banham de la Imperial College London a subliniat că identificarea apei lichide ar ajuta geofizicienii și geologii să înțeleagă structura internă a planetei Marte și comportamentul acesteia. Totuși, Banham a ridicat îndoieli privind utilizarea acestei ape pentru misiuni cu echipaj uman, menționând că accesarea acesteia ar fi dificilă.

Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.