BNS: Șase din Zece Tineri Nu Muncesc și Nu Merg la Școală

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că șase din zece tineri din Republica Moldova nici nu muncesc, nici nu merg la școală. Experții subliniază că problema nu este nouă și afectează negativ performanțele economice și migrarea.

Rata șomajului a fost de 4,6% anul trecut în Republica Moldova. În rândul tinerilor cu vârste între 15 și 34 de ani, aceasta a fost de 6%, potrivit Știri.md.

Tinerii Sub 24 de Ani, Cel Mai Afectați

Cei mai afectați sunt tinerii sub 24 de ani, având o rată a șomajului de 11,5%. Veniturile tinerilor provin din banii părinților, ajutoare sociale sau bani din diasporă.

Specialiștii spun că șomajul este influențat de nivelul scăzut de educație și de lipsa proiectelor personale. Lectorul universitar Veaceslav Reabcinschi observă că valorile tinerilor s-au schimbat, ei fiind mai preocupați de viața personală decât de dezvoltarea profesională.

Impactul Asupra Economiei și Recomandări

Șomajul în rândul tinerilor afectează potențialul economic și competitivitatea țării. Marin Gospodarenco de la Centrul Analitic Economica subliniază presiunea asupra bugetului și scăderea productivității economice.

Problemele includ lipsa educației adecvate, programe școlare necorelate cu piața muncii și aspirații nerealiste. Specialiștii recomandă dezvoltarea programelor educaționale cu tehnologii noi și facilități la angajare.

Propuneri pentru Îmbunătățire

Marin Gospodarenco sugerează că sistemul educațional trebuie îmbunătățit cu programe inovative și că economia digitală ar putea oferi oportunități de muncă pentru tineri, atât în țară cât și în companii internaționale.

În Republica Moldova sunt peste 567 de mii de tineri cu vârste între 14 și 34 de ani.

Stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.