China Reacționează la Informațiile despre Strategia Nucleară a SUA

China a exprimat îngrijorare după ce s-au aflat informații despre o posibilă strategie nucleară secretă a SUA. Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, Statele Unite ar fi aprobat un plan care se axează pe amenințarea reprezentată de Beijing. Mao Ning a declarat că SUA caută să își asigure un avantaj strategic prin promovarea unei „povești” despre amenințarea nucleară chineză.

Strategia Nucleară Aprobată de Biden

New York Times a raportat că președintele american Joe Biden a aprobat în martie o strategie nucleară secretă. Această strategie vizează extinderea arsenalului nuclear al Chinei și pregătirea pentru posibile provocări nucleare din partea Chinei, Rusiei și Coreei de Nord. Oficialii chinezi sunt extrem de îngrijorați de această situație și acuză Statele Unite de alimentarea teoriei amenințării nucleare chineze.

Reacția Casei Albe

Casa Albă a declarat că planul strategic nuclear aprobat de Biden nu se adresează unei singure țări sau amenințări. Statele Unite au fost preocupate de creșterea arsenalului nuclear al Chinei. Un raport al Pentagonului din octombrie 2023 menționează că Beijingul are peste 500 de focoase nucleare și se așteaptă să ajungă la peste 1.000 până în 2030.

Transparența și Postura SUA

New York Times a raportat că strategia aprobată de Biden, cunoscută sub numele de „Ghidul privind utilizarea armelor nucleare,” nu a fost anunțată oficial de Casa Albă. O notificare neclasificată către Congres este de așteptat înainte de încheierea mandatului lui Biden. Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a spus că textul ghidului este clasificat, dar existența sa nu este un secret.

Evaluarea Posturii Nucleare

Asociația pentru Controlul Armelor a declarat că postura nucleară a SUA nu s-a schimbat. Strategia și postura SUA sunt similare cu cele descrise în Revizuirea posturii nucleare din 2022. Daryl Kimball, directorul Asociației pentru Controlul Armelor, a menționat că Rusia, cu aproximativ 4.000 de focoase nucleare, rămâne principalul focus al strategiei nucleare a SUA, iar estimările sugerează că China ar putea ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.

dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.