Jurnalist Interceptat de DIICOT

Un jurnalist argeșean a fost interceptat de DIICOT în timp ce investiga ilegalități din centrele de Protecție a Copilului din Pitești. Procurorii au ascultat convorbirile jurnalistului Dan Badea cu sursele sale. Dan Badea, de la Televiziunea Argeș Plus, a fost informat că a fost urmărit și interceptat în cadrul unei anchete. El a fost monitorizat după ce a realizat mai multe emisiuni despre activitățile din centrele DGASPC Argeș. Procurorii au invocat suspiciunea de apartenență la un grup infracțional organizat pentru a-l putea urmări.

Tribunalul Argeș a Aprobat Interceptările

Tribunalul Argeș a aprobat cererea de interceptare pentru Dan Badea la începutul anului. Judecătorii au permis DIICOT să monitorizeze discuțiile jurnalistului cu sursele sale. În iulie, Dan Badea a primit o notificare că dosarul a fost clasat.

Totul a început în vara lui 2023, când Dan Badea a publicat materiale despre situația din centrele DGASPC Argeș. Dezvăluirile sale au scos la iveală cazuri de trafic de droguri, prostituție cu minore și abuzuri. „Am făcut și două emisiuni pe această temă și am publicat articole. Pe 29 iulie, am primit un document de la DIICOT Argeș care confirma că mi-au fost ascultate telefoanele”, a declarat Dan Badea pentru Jurnalul de Argeș.

Documentul Confirmă Supravegherea Tehnică

Documentul primit de jurnalist confirma că a fost interceptat și supravegheat video și audio. Se menționa un mandat de supraveghere tehnică emis de Tribunalul Argeș.

Surprins de cele aflate, jurnalistul a cerut rezoluția de clasare a dosarului penal. El susține că nu a fost implicat și doar a documentat articole de presă. I s-a părut neobișnuit să fie interceptat în timp ce discuta cu sursele sale. În opinia sa, ancheta ar fi trebuit să se concentreze pe ilegalitățile dezvăluite.

„Dosarul a fost clasat, deoarece nu aveam nicio implicare. Întrebarea mea este de ce am fost interceptat alături de angajații DGASPC, care mi-au oferit informațiile. DIICOT trebuia să se focuseze pe infracțiunile respective. Nu cunosc personal niciun copil sau fată de acolo”, a spus Dan Badea.

Revolta Jurnalistului Față de Decizia Procurorilor

Dan Badea este nemulțumit că procurorii au cheltuit resurse pentru a-l intercepta, în loc să-i cerceteze pe adevărații infractori. În opinia sa, nu este normal să se cheltuiască sume mari pentru astfel de acțiuni.

„Mi s-a spus că au fost interceptate zeci de articole de presă. Mă întreb cât a costat interceptarea mea, urmărirea și filajul realizat de DIICOT. Probabil, în trei luni, s-au cheltuit sume mari. Cine plătește acești bani? Tot noi îi plătim”, a declarat jurnalistul.

Dan Badea crede că procurorii au răspuns unei plângeri penale venite din conducerea DGASPC. Conducerea instituției ar fi fost interesată de subalternii care discută cu jurnalistul. Procurorii au deschis un dosar penal în urma acestei plângeri.

„Sunt curios dacă la baza interceptărilor stă o plângere penală de la conducerea DGASPC sau a fost o decizie a procurorului. Mă îndoiesc că a fost o decizie a procurorului, având în vedere că doar am scris”, a relatat Dan Badea.

Întrebări Ridicate de Jurnalist

Din informațiile sale, Dan Badea crede că el și câțiva angajați ai DGASPC ar fi fost vizați pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

„Am înțeles că a fost depusă o plângere penală împotriva mea și a altor angajați DGASPC pentru constituire de grup infracțional. Se sugerează că ne-am strâns ca într-o lojă masonică pentru a decapita DGASPC. Ceea ce este complet fals. Pe doamna Eftime nici nu o cunosc personal. Am numărul ei de telefon, dar am văzut-o doar de două ori, la evenimente publice”, a mai relatat Dan Badea.

Semnal de Alarmă pentru Jurnaliști

Dan Badea dorește să afle de unde a pornit ancheta și mandatul de interceptare. El consideră că este vorba fie de un abuz al procurorilor, fie de un denunț calomnios al angajaților DGASPC. În ambele cazuri, acțiunea ar fi o încercare de intimidare pentru a-l opri să mai publice articole.

El avertizează că astfel de acțiuni vor descuraja jurnaliștii de investigație să își facă meseria. Aceștia riscă să fie urmăriți de instituțiile statului și să li se afecteze viața personală și profesională.

„Voi continua să investighez această situație indiferent de consecințe. Nu putem să scriem despre ce se întâmplă în instituțiile statului fără riscul de a fi urmăriți. Nu este corect ca instituțiile să se implice în viața noastră personală și profesională. Mulți vor spune că aceasta este meseria lor, dar nu este adevărat. Noi am fost considerați suspecți pentru o infracțiune și vreau să aflu care a fost infracțiunea. Așa știm și noi, jurnaliștii, că suntem sau am fost ascultați de-a lungul timpului. Eu știu că am fost ascultat de trei ori pe alte spețe, dar aici nu este nicio legătură”, a concluzionat Dan Badea.

evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.