Creșterea Salariului Minim după Aplicarea Directivelor UE
Detalii despre Planul de Creștere
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a prezentat miercuri planul pentru stabilirea unui salariu minim conform directivelor europene. La evenimentul organizat de Blocul Național Sindical (BNS), Oprescu a explicat cum va fi calculat salariul minim.
Formula de Calcul
Ministerul Muncii va dezvolta un nou act normativ bazat pe puterea de cumpărare, câștigul salarial mediu brut și productivitatea muncii. Scopul este de a crea o piață a muncii mai puternică și mai bine reglementată.
Adoptarea Proiectului de Lege
Pe 21 iunie 2024, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru implementarea directivei UE. Proiectul a fost trimis Parlamentului după consultări cu partenerii sociali.
Pașii pentru Stabilirea Salariului Minim
Formula de calcul va include factori precum puterea de cumpărare și productivitatea muncii. Proiectul de lege prevede că nu vor exista diminuări salariale și încurajează încheierea de contracte colective de muncă.
Deschiderea pentru Propuneri
Ministrul Oprescu a declarat că proiectul adoptat este un pas important, dar sunt deschiși la propuneri pentru îmbunătățire. Scopul este elaborarea unui act normativ de calitate pentru o piață a muncii mai puternică.
Garanții pentru Creșterea Salariilor
Implementarea salariului minim european va garanta creșterea salariilor mici în România, contribuind la micșorarea decalajelor economice. Aceasta va ajuta la menținerea lucrătorilor calificați în țară.
Scăderea Numărului de Contracte la Salariul Minim
În ultimii patru ani, numărul contractelor de muncă plătite la salariul minim a scăzut semnificativ. În septembrie 2020, 26,31% din contracte erau la salariul minim. Până în august 2024, acest procent a scăzut la 16,62%.
Majorarea Salariului Minim
Guvernul Marcel Ciolacu a majorat salariul minim brut pe țară de la 3.300 de lei la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.