Răscoala Sătenilor din Lupșa, Alba

Sătenii acuză furtul terenurilor

Peste 300 de săteni din comuna Lupșa, județul Alba, sunt nemulțumiți de modul în care s-a făcut cadastrarea gratuită a imobilelor. Ei susțin că le-au fost „furate” sute de hectare de terenuri și păduri folosite de zeci de ani.

Contractul de Cadastrare

La Lupșa, cadastrarea gratuită a avut loc între 2020 și 2022. Firma prestatoare a fost Total Business Land SRL din Alba Iulia. Asociații acestei firme au fost implicați anterior în conducerea Roșia Montană Gold Corporation, inițiatoarea proiectului minier privat din Munții Apuseni.

Contracte Bănoase și Scandaluri

Activități Controversate ale TBL

După eșecul proiectului minier, foștii colegi din RMGC au început să câștige contracte cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În Alba, TBL a câștigat peste 10 contracte de cadastrare. La Lupșa, activitatea de cadastrare s-a încheiat cu scandal. Sute de săteni au declarat că terenurile lor au fost preluate ilegal. Aceste terenuri au fost transferate fie către compania minieră de stat Cupru Min SA, fie către Primăria Lupșa.

Zona Industrială Extinsă

Cupru Min SA deține cariera de extracție a minereului și iazul de decantare a sterilului din procesul de exploatare. Zona industrială, care se dorește a fi extinsă, cuprinde câțiva kilometri pătrați. Compania minieră plătește anual peste 5 milioane de lei la bugetul comunei.

Disputele Legale și Contestațiile

Contestații și Plângeri

Sătenii nemulțumiți au depus 12.000 de contestații împotriva modului de derulare a cadastrării. Aceștia au dat în judecată ANCPI, Primăria Lupșa, TBL și Cupru Min SA. Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea efectelor cadastrării la 4 iulie 2024. Aceasta include și suspendarea procesului-verbal de acceptanță din 5 iulie 2022.

Problemele Ridicate de Locuitori

Reprezentanții localnicilor susțin că, începând cu anul 2020, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a început în comună. Programul vizează înregistrarea imobilelor în sistemul unic de cadastru din România. Persoane fizice și juridice din Lupșa susțin că le-au fost încălcate drepturile de proprietate asupra terenurilor.

Reacțiile Autorităților și Companiilor Implicate

Pozițiile Primăriei și Cupru Min SA

Primăria Lupșa susține că drepturile de proprietate nu au fost încălcate. Reprezentanții Primăriei spun că nu există dovezi privind parcele de teren luate ilegal. Cupru Min SA susține că deține decrete de expropriere și are calitatea de administrator al terenurilor aflate în litigiu.

Reacțiile TBL

Reprezentanții TBL afirmă că procesul-verbal de acceptanță nu împiedică drepturile reclamanților. Documentul a dus la deschiderea a 14.600 de cărți funciare noi.

Decizia Instanței și Implicațiile

Suspendarea Cadastrării

Instanța a decis suspendarea efectelor cadastrării până la judecarea acțiunii de anulare. Suspendarea efectelor cadastrării înseamnă că toate actele subsecvente nu își mai produc efectele. Singurele cadastrări valabile rămân cele efectuate în 2016. Aceasta este o premieră în România pentru cadastrările sistematice realizate ilegal.

Cazuri Similare și Istoria Companiilor Implicate

Scandaluri Similare

Un scandal similar a avut loc în 2017 în comuna Horea, județul Alba. Mai multe persoane și-au pierdut proprietățile, care au fost înscrise pe alte nume.

Istoria Cupru Min SA

Cupru Min SA, subordonată Ministerului Economiei, este singura companie din România care extrage concentrat de cupru. Compania este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni, cu peste 500 de angajați.

Evoluția TBL și Problemele Financiare

Afacerile TBL și Procedura de Insolvență

Total Business Land (TBL) SRL a avut o creștere rapidă în ultimii ani. În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de aproape 92 de milioane de lei. În aprilie 2024, TBL a cerut intrarea în insolvență din cauza datoriilor de 95 de milioane de lei. Compania a anunțat un plan de reorganizare și continuă să aibă contracte active de milioane de lei, majoritatea pentru lucrări de cadastrare.

Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.