Prețurile la Carne Vor Crește Dramatic

Valul de scumpiri nu mai surprinde pe nimeni. Românii sunt afectați de prețurile care cresc constant. Previziunile pentru viitor sunt extrem de sumbre. Iată cât vor plăti românii pentru carnea de pui.

Toamna anului 2024 aduce vești îngrijorătoare. Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri la produsele de bază. Carnea de pui și de porc, alimente esențiale în dieta zilnică, ar putea deveni un lux. Aceasta se datorează majorărilor de preț așteptate în această toamnă.

Efectele Secetei Asupra Prețurilor

Seceta severă din acest an a fost cea mai gravă din istoria recentă a României. Aceasta a distrus majoritatea recoltelor, mai ales pe cele de porumb. Porumbul este principala sursă de hrană pentru porci și păsări. Această situație va afecta direct prețurile la carne.

Specialiștii prevăd o creștere semnificativă a costurilor la raionul de carne. Producătorii estimează o majorare de cel puțin 5% la prețul cărnii de pui în următoarele săptămâni. Aceste scumpiri vor afecta bugetul fiecărei familii.

Creșteri de Preț și Reducerea Producției

Conform previziunilor, tona de carne de pui, vândută în 2023 cu 800 de lei, a ajuns deja la 1200 de lei în 2024. Se așteaptă ca aceste creșteri să continue. Carnea de porc va înregistra și ea scumpiri considerabile. Prețul pe kilogram ar putea crește cu cel puțin 5%.

Agricultorii din Iași raportează pierderi uriașe la recoltarea porumbului. Producția de porumb a scăzut dramatic, de la 13 tone pe hectar în anii trecuți, la doar 2 tone pe hectar în acest an. Această reducere a producției a dus la dublarea prețului porumbului.

Producția Mică și Valul de Scumpiri

Fermierii se așteptau la o producție totală de 13 milioane de tone, dar au recoltat doar 7 milioane de tone. Producția mică determină automat scumpiri. Aceasta declanșează alte valuri de scumpiri, inclusiv la carne.

Agricultorii avertizează că prețurile vor fi mult mai mari decât anul trecut. „Prețurile vor fi cel puțin duble față de anul trecut”, afirmă un agricultor. În 2023, kilogramul de porumb se vindea cu 70-80 de bani. În 2024, prețul minim este de un leu 30-un leu 40.

RomaniaTV.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.