Republica Moldova, Vulnerabilă la Schimbările Climatice

Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice. Agricultura, un pilon al economiei, suferă din cauza secetei și caniculei. De trei ani consecutivi, seceta severă afectează recoltele fermierilor moldoveni. Ministrul Mediului afirmă că nu mai pot fi plantate aceleași culturi ca acum 20-30 de ani.

Efectele Secetei asupra Fermierilor

Fermierii din Republica Moldova, în special din sud, cer instituirea stării de urgență din cauza secetei. Un fermier din Cahul, Gheorghe Jucanu, cultivă 850 de hectare, dintre care 250 de hectare cu porumb. Anul acesta, spune că porumbul este complet compromis. „Porumbul este ars în proporție de 100%”, declară el pentru HotNews.ro. Probleme similare sunt și în centrul și nordul țării.

Vasile Șarban, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, a confirmat că porumbul este afectat în proporție de 80% în multe zone. Grâul și floarea-soarelui au fost, de asemenea, afectate. Jucanu a recoltat doar 1,8 tone de grâu pe hectar, mult sub necesarul de 3,5 tone pentru a-și acoperi cheltuielile. Pierderile la hectarul de grâu sunt estimate la 300 de euro. Floarea-soarelui este afectată în mod similar, cu o recoltă de aproximativ 700 kg la hectar, față de necesarul de 1,5-1,8 tone.

Agricultura în Criză

După trei ani consecutivi de secetă, rezervele de umiditate sunt epuizate. „Pădurile și copacii din raionul Cahul au început să se usuce”, spune Jucanu. Mulți agricultori primesc înștiințări de executare de la bănci și furnizori, incertitudinea cu privire la viitoarele culturi fiind ridicată. Jucanu și alți agricultori au cerut de mai multe ori instituirea stării de urgență în agricultură, dar fără rezultat. „Certificatele de forță majoră” oferite de Guvern nu sunt o soluție.

„Băncile nici nu vor să discute despre subiect. Am făcut eșalonări trei ani la rând, dar nu mai funcționează. Am cerut un credit agricol pe termen lung, dar suma alocată este insuficientă”, explică Jucanu. Fermierii consideră că au nevoie de un program de sprijin de lungă durată.

Răspunsul Guvernului și Ministerului Agriculturii

Vicepremierul și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că 97.000 de hectare de terenuri agricole și 2.000 de întreprinderi sunt afectate de secetă. Majoritatea se află în sud, unde temperaturile sunt mai ridicate. Suma de 100 milioane de lei moldovenești este doar o parte din măsurile de sprijin, incluzând credite agricole preferențiale și scheme de granturi. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a subliniat continuarea discuțiilor cu partenerii externi pentru sprijinul agricol.

Schimbări Necesare în Practicile Agricole

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, afirmă că soluțiile pentru schimbările climatice sunt dezvoltate împreună cu Ministerul Agriculturii. Printre soluții se numără programe de împădurire și promovarea fâșiilor forestiere care ajută solul și agricultorii. Moldova se confruntă cu fenomene extreme frecvente, precum secete și inundații. „Astăzi nu mai putem planta aceleași culturi ca acum 20-30 de ani”, spune Lazarencu.

Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice, având cea mai mică cantitate de precipitații anuală. După lansarea Programului Național de Împădurire în noiembrie 2023, au fost regenerate păduri pe aproape 11.000 de hectare, obiectivul fiind de 145.000 de hectare până în 2032.

Perspectivele Climatologilor

Datele climatologilor indică o creștere a temperaturilor medii și o scădere a zilelor de iarnă. „Putem să uităm de cuvântul iarnă”, avertizează meteorologii. Numărul de zile consecutive cu temperaturi peste 30 de grade a crescut în ultimii ani, arătând o tendință de ariditate crescândă. Agricultorii moldoveni sunt sfătuiți să adopte practici de succes din regiuni cu condiții similare, cum ar fi sudul Turciei sau Africa de Nord.

Gherman Bejenaru, șeful Direcției de Cercetări Climatice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, confirmă că tendința generală este de creștere a temperaturilor și reducere a zăpezilor.

HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.