Gheorghe Vasile, jucător și antrenor la Cupa Mondială a Beneficiarilor de Transplant
Gheorghe Vasile, bârlădeanul care a suferit un transplant de rinichi acum trei ani, face parte din echipa națională a României. Aceasta participă la Cupa Mondială de Fotbal a Beneficiarilor de Transplant, desfășurată între 8 și 14 septembrie, la Cervia, Italia. Pe lângă rolul de jucător, Gheorghe Vasile este și antrenor secund al echipei. Experiența sa în fotbal vine din activitatea la Fepa `74 Bârlad, unde a jucat în ultima generație activă a clubului.
Prima ediție a Cupei Mondiale pentru Beneficiarii de Transplant
Cupa Mondială a Beneficiarilor de Transplant este organizată de World Transplant Games Federation, Associazione Italiana Cultura Sport și Associazione Nazionale Emodializzati Dialisi e Trapianto. Aceasta reunește 14 echipe din întreaga lume. Lotul României a fost selectat în luna martie 2024, iar Gheorghe Vasile a fost inclus datorită experienței sale ca jucător și antrenor.
Gheorghe Vasile: O viață dedicată fotbalului și recuperării
Gheorghe Vasile a început să joace fotbal în 1989 la Fepa `74 Bârlad, sub îndrumarea antrenorului Virgil Grigoraș. În 1995, a fost selectat în echipa mare de Filip Ionașcu, acumulând 20 de ani de experiență pe teren. În 2021, la 44 de ani, a beneficiat de un transplant de rinichi, donatorul fiind sora sa. Transplantul a avut loc la Institutul Clinic „C.I. Parhon” din Iași, sub coordonarea profesorului Adrian Covic.
După transplant, Gheorghe Vasile s-a pensionat din armată și a urmat Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din Iași, devenind economist. În prezent, lucrează în domeniul contabilității.
Echipa României la Cupa Mondială a Beneficiarilor de Transplant
Asociația Transplantaților din România (ATR) a organizat echipa care va reprezenta România la competiția din Italia. Evenimentul este dedicat donatorilor de organe, familiilor lor și personalului medical implicat în activitățile de transplant. Competiția include 11 echipe, printre care se numără Anglia, Australia, Chile, Franța, Italia și România. Jocurile se desfășoară în regim de minifotbal, fără discriminare de vârstă sau sex, iar echipele pot face schimbări nelimitate.
Un vis devenit realitate pentru echipa României
Managerul echipei României, Gheorghe Tache, a declarat că formarea echipei a pornit de la un vis, fără echipă sau resurse. În aprilie, membrii echipei s-au întâlnit pentru prima dată, uniți de pasiunea pentru fotbal și recunoștința față de donatori. Acum, echipa este gata să reprezinte România la competiția de la Cervia.