El Nino a dispărut, dar La Nina aduce schimbări climatice
Un fenomen planetar de răcire atmosferică va avea loc până la sfârșitul anului, cu o probabilitate de 60%. Este vorba despre La Nina, anunță Agerpres, citând Organizația Meteorologică Mondială (OMM).
La Nina nu va opri, însă, încălzirea globală, conform sursei citate. Fenomenul apare din scăderea temperaturilor de la suprafața Oceanului Pacific. La Nina este adesea asociată cu modificări în vânt, presiune atmosferică și precipitații.
Durata episodului La Nina nu poate fi estimată deocamdată. Aceasta depinde de perioada din an în care se formează și de alți factori climatici. Specialiștii estimează că fenomenul va fi de intensitate slabă.
Ultimul episod La Nina a durat trei ani, între 2020 și 2023. Deși a fost de lungă durată, nu a oprit creșterea temperaturilor globale. Ultimii nouă ani au fost cei mai calzi de la începutul înregistrărilor meteorologice.
Chiar dacă La Nina poate aduce precipitații bogate, nu va inversa tendința de încălzire globală. Șefa OMM, Celeste Saulo, a menționat că temperatura suprafeței uscate și a mării a fost excepțională începând din iunie 2023.
Saulo a explicat că La Nina va exercita un efect de răcire pe termen scurt. Totuși, emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească temperaturile globale.
Potrivit OMM, La Nina ar putea aduce precipitații peste medie în nordul Americii de Sud și în America Centrală. De asemenea, vor fi afectate Caraibele, nordul Cornului Africii, regiunea Sahel și părți din Asia de Sud-Vest și Asia de Sud-Est (Indonezia, Malaezia, Filipine).
Specialiștii au exclus apariția unui nou fenomen El Nino. El Nino a fost foarte intens de la începutul anului 2023 până la mijlocul anului, fiind unul dintre cele mai puternice fenomene înregistrate vreodată.