Zelenski critică inițiativa de pace Brazilia-China

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat inițiativa de pace propusă de Brazilia și China. El a numit-o „distructivă” într-un interviu din 12 septembrie, publicat de Metropoles, informează The Kyiv Independent.

Zelenski a declarat că există doar două opțiuni: „Fie susții războiul, fie nu. Dacă nu-l susții, ajută-ne să oprim Rusia.” Președintele a subliniat că nu există loc pentru compromisuri cu agresiunea rusă. Cedarea teritoriului și ignorarea suferinței ucrainenilor nu sunt opțiuni, a afirmat el.

Zelenski consideră inițiativa o declarație politică fără valoare practică.

Planul de pace Brazilia-China vs. Formula Ucrainei

Planul de pace al Braziliei și Chinei, lansat în mai, include șase puncte. Acestea cer ambelor părți să evite „escaladarea ostilităților” și „provocările”. Planul este o alternativă la formula de pace în zece puncte a Ucrainei, care a inclus un summit global în Elveția, în iunie.

China nu a participat la summit, în ciuda invitației. Reprezentantul brazilian prezent nu a semnat comunicatul final. Documentul a fost sprijinit de partenerii tradiționali ai Ucrainei din Occident. Ucraina nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Sudului Global.

Zelenski critică lipsa de respect pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Inițiativa nu cere nimic din partea Rusiei. Zelenski și-a oferit disponibilitatea să discute propunerile cu liderii chinezi și brazilieni.

Moscova acceptă Brazilia și China ca intermediari

Moscova a acceptat Brazilia și China ca posibili intermediari pentru discuții de pace. Totuși, aceste țări nu au adoptat o poziție clară în conflict, China fiind un sprijin economic cheie pentru Rusia.

Nu au avut loc negocieri directe între Ucraina și Rusia din 2022. Rusia cere ca Ucraina să cedeze teritorii ocupate și să renunțe la altele. Formula Ucrainei include retragerea completă a Rusiei din țară.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.