Se poate face succesiunea fără toți moștenitorii? Iată care sunt condițiile

Succesiunea fără toți moștenitorii: Condiții generale

Succesiunea poate fi realizată fără toți moștenitorii, dar în anumite circumstanțe. Conform Codului civil, moștenitorii trebuie să fie în viață la deschiderea moștenirii. De asemenea, defunctul și moștenitorii nu trebuie să fi decedat simultan, fără a putea stabili cine a supraviețuit.

Succesiunea fără toți moștenitorii prin voința defunctului

Un defunct poate decide prin testament să dezmoștenească persoane. Succesiunea se face astfel în absența celor dezmoșteniți. Moștenitorii legali includ soțul supraviețuitor, copiii, ascendenții și colateralii.

Dezmoștenirea poate fi:

  • Directă: Explicită în testament, de exemplu, „Îl dezmoștenesc pe fiul meu Y”.
  • Indirectă: Când sunt desemnate alte persoane să moștenească întreaga avere.

Totuși, anumite persoane, precum soțul supraviețuitor și descendenții, au dreptul la o parte din moștenire, chiar și dacă sunt dezmoșteniți, conform rezervei succesorale.

Succesiunea fără toți moștenitorii prin renunțarea la moștenire

Un moștenitor poate renunța la moștenire printr-un act notarial expres. Motivele pot include insolvabilitatea moștenirii sau considerente familiale. Persoana care nu acceptă moștenirea în termen de un an de la deces este considerată renunțător.

Dreptul de opțiune succesorală expiră la un an de la deschiderea succesiunii. Dacă moștenitorul nu acceptă moștenirea în acest interval, se prezumă că renunță.

Succesiunea fără toți moștenitorii din cauza incapacității de a accepta moștenirea

Dacă un succesibil este incapabil să accepte moștenirea (de exemplu, din cauza minorității), se numește un curator pentru a accepta moștenirea în numele său. Conform Codului civil, curatorul trebuie să aibă capacitate deplină și poate fi desemnat prin act unilateral sau convenție.

Nedemnitatea ca motiv pentru a exclude moștenitorii

Pentru a moșteni, persoana nu trebuie să fie nedemnă. Nedemnitatea poate fi:

  • De drept: Constatarea acesteia se poate face oricând, de către instanță sau notar, pe baza unei hotărâri judecătorești.

Focus Press

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.