Răspunderea legală a părinților și școlilor pentru accidentele elevilor

În România, orice infracțiune comisă în școală de un elev sub 18 ani atrage răspunderea părinților și a școlii. Aceștia nu pot fi închiși pentru faptele copiilor lor, dar pot fi obligați la despăgubiri materiale și daune morale.

În mod obișnuit, părinții elevilor agresați sau accidentați în școală nu apelează la instanțe pentru despăgubiri. De obicei, litigiile se rezolvă amiabil între părți. Totuși, în ultimii ani, numărul dosarelor pentru astfel de cazuri a crescut în instanțele civile. Părinții au început să ceară daune de zeci de mii de euro pentru suferințele copiilor, victime ale accidentelor sau agresiunilor din școală.

Legea din 1865 și exonerarea profesorilor

Profesorii sunt exonerați dacă demonstrează că și-au exercitat autoritatea, dar fără rezultat. Legea responsabilității părinților și profesorilor pentru faptele elevilor există din 1865. Aceasta stipulează că părinții răspund pentru educația insuficientă a copiilor. De asemenea, profesorii sunt responsabili dacă nu pot dovedi că au făcut totul pentru a preveni incidentele.

Dacă un profesor avertizează un elev să nu alerge pe hol și acesta se accidentează, profesorul este exonerat. Însă, dacă profesorul nu supraveghează corect clasa, atunci va fi tras la răspundere. Profesorii trebuie să fie atenți la elevi în timpul orelor, nu la alte activități, cum ar fi folosirea telefonului.

Cazul din Cluj: 10.000 de euro daune

Un caz din Cluj a dus la obligarea unui liceu privat de a plăti 10.000 de euro daune morale părinților unei fetițe accidentate. Incidentul a avut loc în curtea grădiniței pe 5 februarie 2020. Fetița s-a urcat pe scara unui tobogan, nesupravegheată de educatoare, și a căzut, fracturându-și umărul.

Educatoarea nu era în apropierea fetiței în momentul accidentului. Ea a explicat că aduna jucăriile și nu a observat momentul incidentului. Totuși, instanța a reținut că școala avea obligația să asigure supravegherea și siguranța elevilor.

Lipsa supravegherii corespunzătoare

În ziua accidentului, în curtea grădiniței erau 17 copii, supravegheați de o singură educatoare. Instanța a considerat că acest număr insuficient de personal a contribuit la accident. Școala ar fi trebuit să prevadă un astfel de incident și să asigure o supraveghere adecvată.

Două instanțe din Cluj, Judecătoria și Tribunalul, au decis în favoarea părinților. Liceul privat a fost obligat să plătească daune de 10.000 de euro pentru fetița accidentată.

Cine răspunde pentru elevii care vin cu arme la școală?

În cazul unui elev minor care aduce o armă la școală și rănește un coleg, răspund atât părinții, cât și școala. Părinții sunt considerați vinovați pentru că nu s-au asigurat de comportamentul copilului. Școala este responsabilă pentru nerespectarea obligației de a asigura integritatea fizică a elevilor.

Magistratul Cristi Danileț a explicat că școala trebuie să demonstreze că a făcut tot posibilul pentru a preveni astfel de evenimente. Dacă nu a respectat regulamentele și nu a atenționat elevii, răspunderea revine școlii.

Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.