Casa Verde 2024: Garanția de 200.000 de lei și informații esențiale pentru persoane fizice

Prelungirea înscrierilor pentru instalatori

Înscrierile pentru instalatorii în programul Casa Verde Fotovoltaice sunt prelungite până la 20 septembrie. Persoanele fizice pot accesa aplicația începând cu 27 septembrie. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că perioada de transmitere a documentelor pentru instalatori este extinsă până la 20.09.2024.

Obligații pentru instalatori

Instalatorii validați trebuie să trimită AFM o notificare de continuare a participării. Aceasta trebuie să includă o declarație semnată electronic. De asemenea, trebuie să transmită actele adiționale pentru prelungirea garanției până la 30.10.2026. Garanția poate fi executată la cererea AFM dacă instalatorul nu își îndeplinește obligațiile.

Depozitele și angajamentele

Pentru garanțiile constituite sub formă de depozite, este necesar un angajament de menținere a acestora și pentru sesiunea 2024. Neprelungirea garanției sau netransmiterea angajamentului duce la imposibilitatea participării în sesiunea 2024.

Motivele prelungirii termenului

Instalatorii au explicat că prelungirea termenului a fost necesară deoarece multe firme încearcă să obțină garanția necesară de la bănci. Termenul inițial de 5 zile a fost insuficient, așa că a fost extins la aproape trei săptămâni. Băncile pot oferi garanția în cel puțin o lună.

Cerințe și selecție

Sesiunea din acest an va include mai ales firme mari și stabile. Acestea trebuie să fie capabile să instaleze panouri solare, baterii de stocare și pompe de căldură. Programul Casa Verde 2024 este acum mai complex și include baterii în soluțiile eligibile. Aceasta sprijină tranziția către energie verde și dezvoltarea caselor inteligente.

Informații pentru persoanele fizice

Casa Verde 2024 oferă până la 30.000 lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice de minimum 3 kW. Finanțarea acoperă până la 90% din cheltuielile eligibile. Dacă instalația costă 40.000 lei, AFM va acoperi 30.000 lei, iar restul de 10.000 lei vor fi suportati de beneficiar.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibil, trebuie să ai domiciliul în România și să nu ai datorii restante la bugetul de stat sau local. De asemenea, trebuie să fii proprietar al imobilului unde se instalează panourile. Imobilele cu mai multe apartamente nu sunt eligibile.

Documentele necesare

Pentru a obține finanțare, trebuie să depui online următoarele documente:

  1. Cererea de finanțare.
  2. Documente de identitate: actul de identitate al solicitantului, împuternicire notarială (dacă este cazul).
  3. Certificate fiscale: certificat de atestare fiscală de la Ministerul Finanțelor și autoritatea locală.
  4. Documente de proprietate: extras de carte funciară pentru imobil și teren (dacă este cazul).

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.