Prețurile negative la energie electrică revin în România

România a înregistrat din nou prețuri negative la energie electrică. Acest fenomen apare din cauza consumului redus de week-end. Producția de energie a crescut recent atât în România, cât și în Europa. Sâmbătă, 21 septembrie, prețul energiei electrice a fost negativ în piața spot.

Pentru orele 13-15, prețul orar a fost de minus 19,65 lei/MWh. În acele ore, România a importat energie din Ungaria și a exportat în Bulgaria. Acest lucru sugerează că piețele din Balcani s-au reintegrat în cele din Europa Occidentală. Prețurile au devenit mai apropiate între ele.

Prețul mediu în Germania a fost de 70 euro/MWh, similar cu cel din România. În Austria, prețul era de 64 euro, iar în Ungaria de 76 euro. În Bulgaria, prețul a ajuns la 77 euro. Producția locală contribuie la scăderea prețurilor, mai ales în week-end.

Se estimează o producție medie de peste 1.200 MW din surse eoliene și solare. Producția din hidrocentrale a crescut, iar mentenanța la grupurile pe gaze s-a finalizat. În ultimele zile, România a fost un exportator net de energie electrică.

Impactul prețurilor negative în Europa

Prețurile energiei electrice din Europa au fost negative pentru un număr record de ore anul acesta. Aceasta se datorează dezvoltării rapide a energiei solare și eoliene. Conform unei analize recente, prețurile au scăzut sub zero timp de 7.841 de ore.

În ultimii cinci ani, capacitatea parcurilor solare din Europa s-a dublat. A crescut de la 127 GW la 301 GW. Capacitatea eoliană a crescut de la 188 GW la 279 GW. Aceste creșteri au redus dependența de combustibilii fosili.

Cu toate acestea, nu s-au dezvoltat suficient opțiunile de stocare a energiei. Producătorii plătesc adesea consumatorii pentru a consuma excesul de energie. Cererea de energie în Europa nu a revenit complet după criza energetică din 2021.

Această situație este complicată de schemele de sprijin guvernamental introduse pentru tranziția la energii regenerabile.

Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.