Cerința de interzicere a importurilor din Ucraina

Comitetul European al Regiunilor (CoR) a cerut interzicerea importurilor agricole din Ucraina. Importurile ar trebui redirecționate către țări terțe. Această solicitare vine prea târziu, deoarece mulți fermieri europeni au intrat în faliment. CoR cere măsuri pentru combaterea practicilor comerciale neloiale. Este necesară stabilirea unor limite minime și maxime ale prețurilor, în funcție de costurile de producție.

Statele europene au început să ceară la unison interzicerea importurilor agroalimentare din Ucraina. CoR consideră că agricultura UE trebuie protejată fără a afecta solidaritatea europeană. În același timp, sprijinul pentru Ucraina trebuie menținut. Produsele ucrainene ar trebui direcționate către piețele din țările terțe, pentru a nu perturba piața UE. Aceasta ar asigura și securitatea alimentară în țările care au nevoie.

Respectarea standardelor în acordurile comerciale

Importurile agricole și animaliere din Ucraina trebuie să respecte standarde echivalente cu cele comunitare. Acest lucru vizează sănătatea publică și mediul. UE trebuie să se asigure că aceste standarde sunt aplicate în acordurile comerciale cu țările terțe. CoR subliniază că politica UE în acest domeniu trebuie redefinită.

Exporturile agricole ale UE nu trebuie să afecteze comunitățile agricole din alte țări. Comerțul intern în UE trebuie prioritizat. De asemenea, importurile agricole în UE trebuie reduse. Ca principal importator și exportator de alimente la nivel mondial, UE trebuie să modifice regulile OMC din 1994. Relațiile comerciale ar trebui să fie echitabile, reciproce și solidare. Activitățile OMC trebuie aliniate cu Agenda 2030, pentru a atenua disfuncțiile pieței.

Combaterea practicilor comerciale neloiale

CoR dorește ca noua Politică Agricolă Comună (PAC) să combată practicile comerciale neloiale. Se cere ca normele UE privind aceste practici să fie consolidate. Acestea ar trebui să sancționeze achizițiile sub costul de producție. Totodată, puterea de negociere a celor mai vulnerabili din lanțul agroalimentar trebuie sprijinită.

Prețurile din contractele agricole ar trebui să reflecte costurile de producție. Se cer măsuri pentru a asigura transparența prețurilor și concurența loială. Aceste măsuri ar trebui aplicate în distribuție, industria agroalimentară și aprovizionarea agricolă.

Stocuri publice și stabilizarea piețelor

CoR solicită dezvoltarea unor instrumente de gestionare a ofertei agricole în UE. Acest lucru ar trebui să implice stocuri publice pentru a evita specula și a stabiliza prețurile. O politică comună pentru exportul produselor agricole și sprijinul umanitar sunt, de asemenea, necesare. Aceste măsuri ar ajuta la atenuarea tulburărilor sociale din zonele afectate de schimbările climatice și conflicte.

Cotele de producție și tunelurile de prețuri ar stabiliza fluctuațiile semnificative de pe piața alimentară. Aceste fluctuații afectează atât fermierii, cât și consumatorii.

National.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.