Transportatorii români, taxați abuziv la frontieră cu Bulgaria

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) semnalează abuzurile autorităților bulgare. Aceste abuzuri vizează transportatorii români, inclusiv o taxă discriminatorie la intrarea din Turcia.

Această măsură contravine reglementărilor Uniunii Europene. UNTRR cere intervenția rapidă a Comisiei Europene. De asemenea, solicită acțiuni din partea guvernelor României și Bulgariei. Conform unui comunicat de presă al uniunii, situația este alarmantă.

Începând cu 15 iulie 2024, Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară a introdus o măsură de dezinfectare preventivă. Aceasta se aplică tuturor vehiculelor care intră în Bulgaria dinspre Turcia. Măsura este motivată de situația epizootică din regiune.

Conform cadrului legal, taxa de dezinfectare exterioară pentru camioanele de peste 3,5 tone este de 20 BGN (10 EUR) pentru vehiculele înmatriculate în străinătate. În mod abuziv, transportatorii români trebuie să plătească dublul acestei sume. Ei plătesc 20 EUR în loc de 20 BGN, o taxă ilegală și discriminatorie. Aceasta depășește valoarea comunicată oficial.

UNTRR solicită stoparea acestor practici abuzive ale autorităților bulgare. De asemenea, cere eliminarea imediată a taxei de dezinfectare impusă de Bulgaria. Această taxă nu mai există la nicio altă frontieră europeană. Ea reprezintă o încălcare a dreptului la liberă circulație pe piața unică. Este una dintre măsurile anti-europene introduse de Bulgaria împotriva transportatorilor români.

Comportamentul Bulgariei ca stat non-UE

„Bulgaria se comportă ca un stat non-UE! De ce mai este menținută în Uniunea Europeană?” întreabă UNTRR. Organizația a atras atenția asupra barierelor create de autoritățile bulgare. Acestea împiedică libera circulație pe teritoriul pieței unice. Autoritățile bulgare folosesc diverse metode pentru a obține avantaje economice în defavoarea României.

Transportatorii români denunță discriminarea în parcările de camioane din Ruse și Vidin. Aceștia solicită eliminarea imediată a acestor bariere. Acestea afectează grav competitivitatea transporturilor rutiere din România. De asemenea, impactează funcționarea pieței unice europene.

Aktual24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.