Norvegia oprește acordarea automată a azilului pentru ucraineni

Norvegia nu va mai acorda automat azil ucrainenilor, a anunțat vineri Guvernul scandinav. Aceasta reprezintă o schimbare importantă în politica de primire a refugiaților. Măsura este în vigoare începând de vineri, iar niciun ucrainean nu va mai primi automat azil. Până acum, ucrainenii beneficiau de protecție colectivă din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei, din 24 februarie 2022. De acum, cazurile vor fi analizate individual, doar pentru persoanele din vestul Ucrainei, considerat mai sigur.

Motivele deciziei Guvernului norvegian

Guvernul norvegian motivează decizia prin numărul mare de refugiați primiți. Norvegia a găzduit 85.000 de ucraineni, mai mulți decât țările vecine. Ministrul Justiției, Emilie Engen, a explicat că acest aflux afectează locuințele, serviciile de sănătate și instituțiile școlare. Ea a mai adăugat că o parte tot mai mare dintre refugiați sunt bărbați apți de luptă. Ucraina are dificultăți în a-și crește armata pentru a respinge atacurile rusești.

Refugiații ucraineni în Europa

Conform datelor UNHCR, în septembrie, 6,154 milioane de refugiați ucraineni erau înregistrați în Europa. Cele mai mari comunități de ucraineni se află în Germania (1.190.255), Polonia (957.505) și Cehia (370.980). Alte destinații importante pentru refugiații ucraineni includ Marea Britanie, Spania, Italia, România și Republica Moldova.

Știri pe surse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.