Cea mai mare licitație pentru cloudul guvernamental a ajuns în instanță: STS contestă anularea deciziei privind câștigătorii contractului

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel București. Această decizie anulează rezultatele celei mai mari achiziții pentru cloudul privat guvernamental. Platforma IT va găzdui zeci de sisteme IT publice. De asemenea, va furniza servicii electronice către populație până în 2026.

Instanța a stabilit ca prim termen în acest dosar data de 30 octombrie 2024.

Pe 12 septembrie, CNSC a admis contestația firmei Kontron Services Romania. Astfel, a dispus anularea deciziei STS privind câștigătorii licitației pentru dotarea IT a patru centre de date. Aceste centre sunt situate în București, Brașov, Sibiu și Timișoara. Contractul este estimat la peste 576 milioane de lei (fără TVA).

STS a primit șapte oferte în cadrul acestei licitații. În urma evaluării, oferta câștigătoare a fost a asocierii Metaminds și Trencadis Corp. Aceasta a obținut 100 de puncte și un preț de peste 427 milioane de lei (fără TVA), la 74% din valoarea estimată.

Despre procesul deschis la Curtea de Apel a scris vineri Financialintelligence.ro. Aceștia au prezentat detalii din acțiunea depusă de STS în instanță.

„STS cere desființarea în integralitate a deciziei CNSC ca fiind nelegală și netemeinică”, a declarat un reprezentant STS. De asemenea, STS dorește menținerea ca fiind legale toate actele întocmite de Comisia de Evaluare.

Dacă instanța consideră că cererile STS sunt netemeinice, STS vrea ca măsurile de remediere din decizia CNSC să se aplice și ofertei clasate pe locul 2. Aceasta a fost depusă de asocierea Kontron Services România – TAIKUN Cloud – Trend Import Export.

STS afirmă că, dacă s-ar aplica interpretarea limitativă a CNSC, oferta Kontron nu ar îndeplini cerințele minime de calificare. Aceasta deoarece nu toate contractele invocate au ca obiect operaționalizarea unei platforme de cloud computing. Fără aceste contracte, Contestatorul nu îndeplinește cerințele privind numărul de echipamente solicitate.

În contestația sa, Kontron a reclamat că STS a limitat accesul la documentele celorlalți participanți la licitație. Aceștia au invocat confidențialitatea, deși informațiile solicitate nu erau secrete tehnice sau comerciale.

Firma reclamantă a mai susținut că oferta Metaminds și Trencadis nu îndeplinește cerințele minime de calificare. Aceasta se referă la experiența similară în furnizarea de platforme de cloud computing.

HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.