‘Urgia’ care nu există – Ciclonul Ashley e o găselniță pur românească

Un expert, Lucian Sfîcă, atrage atenția asupra riscurilor legate de meteorologie. În ultimele zile, mass-media din România a publicat știri alarmante despre un ciclon denumit „Ashley”. Acesta ar urma să lovească țara noastră, dar informațiile sunt false. Conferențiarul doctor Lucian Sfîcă demontează aceste afirmații, calificându-le drept o invenție românească fără fundament real.

Sfîcă spune că aceste zvonuri pot decredibiliza meteorologia ca știință. „Este important să subliniem câteva nuanțe despre acest episod meteorologic,” a declarat el pe pagina de Facebook Meteo Moldova. Potrivit specialistului, numele „Ashley” este o invenție românească, fără confirmare internațională. „Dacă căutați pe internet, veți observa că Ashley este un termen folosit doar în România. Acest lucru ar trebui să ne facă să ne gândim,” a explicat el.

Mai mult, Sfîcă a subliniat că Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume unui ciclon potențial în bazinul mediteranean. Totuși, acest ciclon nu apare pe hărțile meteorologice actuale. Un ciclon extratropical necesită izobare închise în centru, dar acest criteriu nu este îndeplinit acum. Singura mențiune a unei formațiuni ciclonice vine din Serbia, dar fără izobare închise. „Ce avem acum este o situație pluviogenetică clasică pentru vară în România,” a adăugat el. Aceasta este atipică, având în vedere că ne apropiem de octombrie.

Sfîcă a explicat că un talveg de altitudine din vestul Europei generează precipitații abundente. Această situație nu este rară sau catastrofală. El a menționat că seceta din ultimele luni a fost cauzată de lipsa acestor fenomene meteorologice. „Astfel de situații pot crea probleme, dar a considera aceasta o furtună majoră înseamnă că meteorologia a murit.”

Specialistul a încheiat prin a atrage atenția asupra pericolului de a transforma fenomenul meteorologic în știre senzaționalistă. Aceasta poate duce la pierderea credibilității științei meteorologiei în rândul publicului.

Știri pe Surse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.