Suedia pregătește măsuri controversate împotriva violenței bandelor infracționale

Suedia se confruntă cu un ciclu persistent al violenței. Guvernul suedez a anunțat o măsură controversată pentru a combate bandele infracționale. Aceasta include permiterea mărturiilor anonime în anchete și procese. Măsura vizează să pună capăt „legii tăcerii”, conform agenției AFP.

Suedia se confruntă cu dificultăți în combaterea violenței grupărilor infracționale. Aceste grupări luptă între ele pentru controlul traficului de droguri. Conflictele dintre bande sunt adesea marcate de schimburi de focuri și atacuri cu explozibili.

Poliția a raportat 363 de incidente cu arme de foc anul trecut. Aceste incidente s-au soldat cu 53 de morți, majoritatea atribuite bandelor. Problema infracționalității violente riscă să se extindă în Norvegia și Danemarca.

Ministrul suedez al justiției, Gunnar Strommer, a declarat că bandele amenință martorii. Acestea îi obligă să rămână tăcuți, afectând anchetele penale. Strommer a subliniat că trebuie să se pună capăt „culturii tăcerii”. Este important să se întărească protecția martorilor.

Mărturiile anonime vor fi acceptate cu o condiție. Acestea vor fi admise doar în cazul unui „risc concret” pentru martori. Infracțiunea pentru care se depun mărturii trebuie să fie pedepsită cu cel puțin doi ani de închisoare. Anonimatul martorilor trebuie să fie echilibrat cu dreptul acuzaților de a se apăra.

Această măsură a fost promisiunea guvernului susținut de extrema dreaptă. Coaliția guvernamentală a ajuns la putere în 2022, angajându-se să combată criminalitatea. Măsura este controversată din cauza problemelor juridice pe care le ridică. Juriștii se așteaptă ca aceasta să fie contestată la Curtea Supremă de la Stockholm.

Consiliul Legislativ al Suediei critică ideea de a accepta mărturii anonime. Aceștia consideră că avantajele ar fi limitate, dar există preocupări juridice. Strommer a asigurat că versiunea revizuită a legii ține cont de obiecțiile ridicate. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.