Centenarul Capelei Mausoleului Eroilor de la Mărășești

Pe 28 septembrie 2024 s-au împlinit 100 de ani de la sfințirea capelei și a criptelor Mausoleului Eroilor de la Mărășești. Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie comemorativă, la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Au mai fost prezenți oficialități civile și militare.

Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial. Osemintele acestora sunt depuse în interiorul mausoleului. Arhiepiscopul a fost însoțit de preotul Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, și de alți clerici.

„Recunoștința față de eroi o arătăm prin pomenirea lor în slujbe bisericești și evenimente comemorative. Ei și-au dăruit viața pentru noi, având credință în Dumnezeu”, a afirmat Arhiepiscopul Ciprian.

Lansarea albumului comemorativ

Cu ocazia centenarului, Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, a lansat albumul „De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești”. Albumul aduce clarificări despre construirea memorialului și include fotografii de la „primul parastas” din 1 iunie 1919.

La eveniment au participat și reprezentante ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Aceasta este urmașa Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, organizația care a inițiat ridicarea monumentului.

Detalii istorice despre mausoleu

Piatra de temelie a memorialului a fost pusă pe 6 august 1923, iar construcția s-a desfășurat în două etape: 1923-1924 și 1936-1938. Reînhumarea osemintelor soldaților a început în vara anului 1924, iar în septembrie au fost depuse rămășițele generalului Eremia Grigorescu.

Capela și criptele au fost sfințite la 28 septembrie 1924, în prezența reginei Maria și a altor personalități. Inaugurarea mausoleului a avut loc pe 18 septembrie 1938, cu sfințirea Episcopului Lucian Triteanu al Romanului și prezența regelui Carol al II-lea.

Mausoleul de la Mărășești adăpostește osemintele a 5.073 de soldați și ofițeri, organizate în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.