Megaproiectul inaugurat de Ceaușescu: Un reper al industriei românești

Megaproiectul inaugurat de Ceaușescu este considerat un reper al industriei românești. Construirea acestui colos a necesitat strămutarea a peste 15.000 de oameni. Deși acum nu mai reprezintă un interes atât de mare, la momentul inaugurării, construcția a necesitat o forță de muncă excepțională.

Nicolae Ceaușescu a avut multe planuri mărețe în timpul mandatului său. Multe dintre aceste planuri au fost duse la bun sfârșit și cunoscute și peste hotare. Casa Poporului este un exemplu notabil, fiind intens vizitată și astăzi.

Fostul dictator a avut însă și idei controversate. De exemplu, a scufundat un oraș întreg pentru a-și îndeplini anumite planuri. Aceste idei au avut un impact semnificativ asupra regiunii.

Sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier

Megaproiectul inaugurat de Ceaușescu se referă la Sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier. Construcția a început în septembrie 1964. Gheorghe Gheorghiu-Dej și Iosip Broz Tito au fost prezenți la deschiderea lucrărilor. Cei doi semnaseră, în 1963, acordul pentru construirea sistemului de la Porțile de Fier.

La 1 ianuarie 1964, a fost înființată Întreprinderea Centrală Hidroelectrică (ICH) Porțile de Fier. Aceasta se ocupa cu supravegherea lucrărilor de investiții pentru realizarea sistemului. Barajul a fost finalizat abia în 1971.

Sacrificii imense pentru finalizarea planului dictatorului

Hidrocentrala a fost inaugurată un an mai târziu, în prezența fostului dictator. Megaproiectul s-a dovedit a fi un succes remarcabil. Această construcție este cea mai mare de pe Dunăre și a dus la strămutarea a peste 15.000 de oameni.

Morții din cimitire au fost, de asemenea, strămutați. Unsprezece sate au fost înghițite de lacul de acumulare creat. Printre zonele scufundate s-a aflat și insula Ada Kaleh, o enclavă turcească cu o moschee și alei întortocheate. Aceasta era, de asemenea, un rai al contrabandei.

Un număr de 12.000 de oameni au muncit la ridicarea acestei construcții. Muncitorii proveneau din întreaga țară, iar construcția barajului a fost extrem de dificilă. Aici s-au confruntat cu adâncimi mari și curenți puternici.

Au trecut mulți ani de la deschiderea sistemului, care funcționează încă eficient. Sistemul de la Porțile de Fier I produce anual 5.241.000 MWh. Aceasta reprezintă 10% din producția națională.

Fanatik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.