Culisele reintrării României în Primul Război Mondial

După patru ani de război, în toamna anului 1918, Puterile Centrale au cerut armistițiu. În România, prim-ministrul Alexandru Marghiloman a interpretat greșit evoluțiile internaționale. Deși regele Ferdinand l-a avertizat, Marghiloman a continuat negocierile cu Puterile Centrale. Aceasta a pus în pericol poziția României la negocierile de pace.

Prăbușirea Puterilor Centrale a dus la demiterea lui Marghiloman din funcția de prim-ministru. Acesta nu înțelegea schimbările internaționale și era cunoscut pentru preferințele sale filo-germane.

Îndepărtarea lui Marghiloman

La mijlocul lunii octombrie 1918, regele Ferdinand a decis că Marghiloman trebuie demis. În mod normal, Ionel Brătianu ar fi preluat conducerea, dar existau probleme legale. La 24 octombrie, regele l-a chemat pe Marghiloman și i-a cerut demisia. Marghiloman a fost surprins și furios, neînțelegând falimentul politicii sale.

Succesiunea sa fusese deja stabilită. Logica cerea ca Brătianu să revină, dar era imposibil. Brătianu și guvernul său liberal erau implicați în procese. Așa că s-a decis formarea unui guvern de tranziție. Acesta urma să fie sub controlul lui Brătianu, care l-a recomandat pe Coandă.

Numirea generalului Coandă

Generalul Constantin Coandă a fost ales de Brătianu ca prim-ministru. Pe 24 octombrie 1918, regele l-a desemnat pe Coandă să conducă guvernul. Coandă avea susținerea regelui și colabora bine cu Brătianu. A fost delegat la STAVKA, având o bună reputație printre aliați.

Coandă se întorcea frecvent la Brătianu, arătând devotament. De asemenea, avusese un rol important ca secretar general al lui Dimitrie Sturdza. Regele îl aprecia și știa că va respecta ordinele.

Misiunea generalului Coandă

Generalul Coandă avea sarcini importante de îndeplinit. Trebuia să ordone mobilizarea generală și reintrarea României în război alături de Antantă. România ieșise din război în 1918, după semnarea unui Tratat de Pace.

Misiunea sa includea anularea activității Parlamentului Marghiloman și organizarea de noi alegeri. De asemenea, trebuia să declare mobilizarea și să reia lupta alături de aliați.

Coandă a îndeplinit toate sarcinile cu punctualitate. Petrecea mult timp la Brătianu, consultându-se cu el pentru fiecare decizie.

Proclamația regelui Ferdinand

La 27 octombrie 1918, a fost publicat decretul de mobilizare a Armatei. Regele Ferdinand a făcut o nouă proclamatie către țară. Aceasta anunța trecerea Dunării de către forțele aliate.

„Suferințele neamului românesc sunt pe sfârșite. Când aliații trec Dunărea, vom lupta împreună pentru a izgoni inamicul. România va vedea împlinindu-se visul de veacuri: Unirea tuturor românilor”, spunea regele Ferdinand.

Descoperă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.