Chirurg acuzat de luare de mită

Chirurgul Mouhannad Toron, șeful secției de Chirurgie de la Spitalul din Buhuşi, a fost condamnat. Tribunalul Bacău l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Toron a fost acuzat pentru 13 fapte de luare de mită. Decizia instanței din 27 septembrie nu este definitivă.

Ana Cornelia Floareș, co-acuzată

La aceeași pedeapsă a fost condamnată și asistenta Ana Cornelia Floareș. Ea lucra împreună cu medicul Toron. Cei doi au recunoscut faptele și au cerut să fie judecați prin procedură simplificată. Astfel, au beneficiat de o reducere cu o treime a pedepselor.

Înregistrările incriminatorii

Anchetatorii i-au filmat pe cei doi primind mită în toamna anului 2020. Pacienții care ofereau mită erau majoritar pensionari sau beneficiari de ajutor social. Filmările realizate de anchetatori au arătat cum banii și bunurile erau preluate în schimbul serviciilor medicale.

Unul dintre cazurile documentate include o femeie care a adus o sacoșă cu bani pentru tratamentul soțului ei. După discuții legate de starea de sănătate a acestuia, medicul a luat sacoșa în semn de mulțumire.

Asistenta și mita primită

Ana Cornelia Floareș primea sume între 5 și 20 de lei pentru fiecare act medical. Ea a primit și pachete de cafea de la pacienți. Totul a fost filmat și inclus în rechizitoriul procurorilor.

Justificările pacienților și motivarea instanței

Judecătorii au subliniat că Mouhannad Toron nu poate fi exonerat de răspundere. Apărarea conform căreia pacienții dădeau bani ca semn de mulțumire a fost respinsă. Instanța a stabilit că acceptarea sumelor sau bunurilor în schimbul actelor medicale constituie mită.

Istoricul lui Mouhannad Toron

Mouhannad Toron este de origine siriană și a absolvit Facultatea de Medicină din Iași în anii ’80. A fost repartizat la Spitalul din Buhuşi după absolvire și a devenit cetățean român în 2000. În 2012, a fost numit director al spitalului, iar după șase ani a revenit ca șef al secției de Chirurgie.

Veniturile medicului

Conform declarației de avere din 14 iunie 2024, Mouhannad Toron a câștigat 253.939 de lei în ultimul an. Salariul lunar ajungea la aproximativ 21.161 de lei, echivalentul a 4.249 de euro.

G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.