Elon Musk testează sateliții Starlink în România
Starlink, compania de sateliți a lui Elon Musk, testează în România o normă globală veche din anii ’90. Testele sunt derulate cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Scopul este să demonstreze că sateliții non-geostaționari pot funcționa fără să afecteze cei geostaționari.
Reglementarea vizată de Musk a fost impusă de International Telecommunications Union (ITU). Ea limitează energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite către echipamentele terestre. Limita este cunoscută ca Equivalent Power Flux Density (EPFD). Aceasta restrânge viteza și aria de acoperire a serviciilor de internet prin satelit, cum este Starlink.
Lobby pentru schimbarea normei
Scopul acestei reguli este protejarea sateliților geostaționari de interferențe. SpaceX, controlată de Elon Musk, susține de mai mult timp că norma este prea restrictivă. Recent, compania a cerut autorităților americane să relaxeze limita EPFD fără să aștepte schimbări internaționale. Federal Communications Commission (FCC) analizează cererea de a permite relaxarea normei pe teritoriul SUA.
Testele din România
România este prima țară care derulează un studiu pentru a demonstra că limita EPFD poate fi majorată semnificativ. Testul a început în iulie, în colaborare cu ANCOM, și va dura cel puțin șase luni. Starlink a primit autorizația să depășească limita globală EPFD pe o anumită suprafață, exclusiv pe durata testului.
Rezultatele studiului vor fi prezentate în cadrul reuniunilor ITU. Musk dorește să arate că sateliții Starlink pot funcționa la niveluri de până la opt ori mai mari decât limita curentă, fără să afecteze sateliții geostaționari. ANCOM va împărtăși concluziile studiului pentru a facilita discuțiile la nivel global.