Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Precizările unui expert

În ultimele zile, spațiul public a fost invadat de speculații privind „vânzarea și pierderea terenurilor agricole” după aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a adus mai multe precizări, folosind exemplul țărilor din Europa Centrală și de Est. El a subliniat că „panică inutilă” a fost generată de agenții Kremlinului.

„Va fi pământul vândut forțat străinilor ca preț al integrării europene? Răspunsul este simplu. Vedeți hoarde de străini cumpărând terenuri agricole în România sau Bulgaria? Țările din Europa Centrală și de Est nu s-au transformat în ferme străine. Ele au negociat corect, asigurându-se că investițiile agricole sunt în folosul lor”, a declarat Curăraru.

Expertul a explicat situația din România. Aici, terenul agricol poate fi cumpărat doar după cinci ani de rezidență.

„România este un exemplu perfect că nu se vinde tot străinilor după intrarea în UE. După aderare, au existat șapte ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. Apoi, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de cinci ani, să desfășori activități agricole și să ai 75% din venituri din agricultură”, a explicat Curăraru.

Ungaria a stabilit în Constituție că străinii nu pot cumpăra terenuri agricole.

„Ungaria a stipulat în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Numai fermierii locali și din UE care îndeplinesc criterii stricte pot cumpăra teren. Aceștia trebuie să fie rezidenți de cel puțin trei ani și să fie activi în agricultură”, a precizat expertul.

Polonia a blocat vânzările către străini timp de 14 ani după ce a intrat în UE.

„Polonia a interzis vânzările către străini timp de 14 ani. Acum, cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin cinci ani și să se apuce de agricultură”, a adăugat Andrei Curăraru.

În Letonia, cetățenii non-UE nu pot cumpăra terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți.

„Letonia nu permite cetățenilor non-UE să cumpere terenuri agricole. Cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă”, a explicat expertul.

Despre Croația, care a intrat recent în UE, expertul a spus:

„Croația a avut un moratoriu de 10 ani. Nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După aceasta, piața s-a deschis, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Persoanele fizice rezidente pot cumpăra 10 hectare, iar persoanele juridice rezidente pot achiziționa până la 100 hectare.”

Negocieri în interesul național

„R. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu este în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, așa cum au făcut celelalte țări. Nimeni nu ne va dicta cum să ne vindem pământul. Fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate”, a subliniat Andrei Curăraru.

„Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să preia terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, garanții pentru agricultori și grijă pentru viitorul nostru comun”, a concluzionat expertul.

Ziarul de Gardă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.