Creșterea ratelor la credite

Ratele românilor cu împrumuturi cu dobândă variabilă cresc din nou. Indicele IRCC, folosit pentru creditele acordate după 2019, a ajuns marți la aproape 6%. Acesta depășește indicele ROBOR, care a crescut rapid în anii anteriori. Specialiștii spun că scăderi semnificative ale dobânzilor ar putea fi resimțite abia anul viitor.

Impactul creșterii IRCC asupra ratelor

De marți, indicele IRCC a crescut de la 5,86% la 5,99%. Creșterea afectează ratele celor cu credite legate de acest indice. De exemplu, o persoană cu un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani a plătit în septembrie o rată de 2.077 de lei. În octombrie, rata va crește cu 23 de lei, ajungând la 2.100 de lei. Față de acum doi ani, rata este cu 20% mai mare. Aceeași persoană ar fi plătit cu aproape 90 de lei mai puțin dacă rata ar fi fost calculată folosind ROBOR.

Diferența dintre IRCC și ROBOR

Irina Chițu, directorul unei platforme financiare, afirmă că, acum trei ani, indicii bancari erau între 1% și 2%. În prezent, aceștia au ajuns la 6%, atât pentru IRCC, cât și pentru ROBOR. Cei care au trecut de la ROBOR la IRCC au economisit semnificativ, având în vedere că ROBOR a atins 8,20%, iar IRCC este acum la 6%. În octombrie 2022, ROBOR a atins nivelul maxim de 8,2%, iar IRCC era sub 6% și creștea mai lent. Mulți români au trecut atunci la IRCC, diferența dintre cele două indicii fiind și de 4 puncte procentuale.

Prognoze privind ratele viitoare

Specialiștii preconizează că ratele ar putea scădea abia de anul viitor. Claudiu Cazacu, specialist financiar, prevede un trend de scădere a dobânzilor care va stimula consumul. Conform Băncii Naționale, mai puțin de 200.000 de persoane fizice au credite legate de ROBOR, în timp ce numărul celor cu credite legate de IRCC este de peste două ori mai mare.

Știrile Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.