România, avertizată de UE privind limitarea prețurilor angro la energie și gaze

Comisia Europeană a inițiat o procedură împotriva României pentru nerespectarea obligațiilor europene. O scrisoare de punere în întârziere a fost trimisă joi. România limitează libertatea pieței în stabilirea prețurilor angro la energie electrică și gaze. Aceasta restricționează și exporturile de gaze, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

România a adoptat măsuri naționale care impun producătorilor de energie contribuții la un fond pentru tranziția energetică. De asemenea, producătorii de gaze trebuie să vândă o parte din producție la prețuri fixe. Aceste măsuri încalcă Directiva (UE) 2019/944 și Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică. De asemenea, sunt incompatibile cu Directiva 2009/73/CE privind piața internă de gaze naturale, conform Agerpres.

Restricțiile asupra prețurilor și exporturilor

Comisia consideră că aceste măsuri limitează formarea liberă a prețurilor și comerțul transfrontalier liber. Libertatea producătorilor de energie și gaze este afectată în România, încălcând principiile pieței energetice europene. România are două luni pentru a răspunde și a remedia aceste deficiențe. Dacă nu, Comisia va emite un aviz motivat.

Totodată, Comisia a trimis o scrisoare suplimentară pentru restricționarea exporturilor de energie electrică. Măsurile României sunt incompatibile cu articolele 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Acestea echivalează cu restricții cantitative la export și încalcă Directiva și Regulamentul privind energia electrică.

Continuarea procedurii de sancționare

Comisia consideră că România încalcă principiul fundamental al formării libere a prețurilor pe piețele angro de energie electrică. Scrisoarea suplimentară trimisă azi vine după deschiderea procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în aprilie 2023.

Deși legislația României a fost modificată, preocupările Comisiei nu au fost rezolvate complet. În consecință, Comisia a trimis o nouă scrisoare de punere în întârziere. România are două luni pentru a răspunde și a corecta deficiențele. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, Comisia poate emite un aviz motivat.

Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.