Marea Britanie și Insulele Chagos

Marea Britanie a decis să cedeze suveranitatea asupra Insulelor Chagos. Anunțul a fost făcut joi, ca parte a unui acord cu Mauritius. Acest acord permite oamenilor strămutați să se întoarcă acasă, după decenii de absență.

Guvernul britanic a menționat că Londra va păstra controlul asupra bazei militare de pe Diego Garcia. Aceasta este una dintre insulele arhipelagului Chagos, utilizată împreună cu Statele Unite.

Arhipelagul Chagos este compus din 65 de insule tropicale în Oceanul Indian. Acestea se află la 500 km de Maldive. Suprafața totală a insulelor este de 63 km². Cea mai mare insulă, Diego Garcia, are 44 km².

Ministrul britanic al externelor, David Lammy, a declarat că guvernul a moștenit o situație complicată. Operarea pe termen lung a bazei militare de la Diego Garcia era amenințată de contestații legale. Acordul asigură funcționarea bazei militare vitale în viitor.

Acesta va întări rolul Marii Britanii ca garant al securității globale. De asemenea, va preveni migrația periculoasă spre Regatul Unit și va menține relațiile cu Mauritius.

Marea Britanie a controlat Insulele Chagos din 1814. În 1965, a decis să scindeze administrativ insulele de Mauritius. Aceasta era o fostă colonie britanică, care a obținut independența trei ani mai târziu. Insulele Chagos au devenit Teritoriu Britanic din Oceanul Indian.

În anii 1970, Londra a strămutat aproape 2.000 de locuitori ai insulelor în Mauritius și Seychelles. Acest lucru a fost făcut pentru a permite construirea unei baze aeriene pe Diego Garcia. Această insulă fusese concesionată Statelor Unite în 1966.

Contestația și Decizia Curții

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis în 2019 că Marea Britanie a împărțit ilegal insulele. Aceasta s-a întâmplat cu trei ani înainte de proclamarea independenței Mauritius.

Mauritius a susținut că scindarea teritoriului a fost ilegală. Majoritatea judecătorilor au acceptat acest argument. Ei au afirmat că procesul decolonizării britanice nu a fost complet legal.

Curtea a decis că Marea Britanie trebuie să își retragă administrația din arhipelag cât mai curând posibil. Decizia nu a fost constrângătoare, dar a avut o importanță simbolică enormă.

Recomandarea curții a fost bine primită de cei aproximativ 2.000 de evacuați. Aceștia au fost strămutați între 1960 și 1970 pentru construirea bazei aeriene americane.

Corespondența diplomatică a descris evacuarea ca pe o îndepărtare a „câtorva Tarzani și Vineri”. Aceasta era o referință la romanul „Robinson Crusoe”.

Mulți foști locuitori ai Insulelor Chagos s-au stabilit în Marea Britanie. De acolo, ei au continuat lupta pentru decolonizarea completă a regiunii.

Marea Britanie și Mauritius au emis un comunicat comun joi. Acordul politic a fost mediat de Statele Unite și India, care au sprijinit înțelegerea.

HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.