România și Bulgaria în Schengen: Dezbatere în cadrul Consiliului JAI

Președinția ungară a Consiliului UE a introdus pe agenda Consiliului JAI subiectul intrării complete a României și Bulgariei în Schengen. Președinția ungară va prezenta, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, situația aplicării integrale a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria. Această discuție va avea loc săptămâna viitoare. Comisia Europeană va prezenta, de asemenea, Barometrul Schengen, care analizează evoluțiile din spațiul de liberă circulație.

Momentul bilanțului

Miniștrii de interne se vor reuni pe 10 octombrie la Luxemburg pentru a evalua situația generală a spațiului Schengen. În cadrul reuniunii, Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport care evaluează evoluțiile și amenințările emergente din zona Schengen. Miniștrii vor schimba opinii cu privire la prioritățile ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția va fi concentrată pe creșterea rezilienței frontierelor externe.

Situația actuală și decizia finală

Președinția ungară va prezenta situația actuală privind aplicarea completă a acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria. La 30 decembrie 2023, Consiliul a eliminat controalele la frontierele aeriene și maritime cu cele două țări. Totuși, o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre este încă necesară. Aceasta va fi luată de Consiliul UE într-un viitor apropiat.

Poziția Austriei și speranțele României și Bulgariei

Până în prezent, Austria nu a dat semne că susține eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru România și Bulgaria. Cu toate acestea, oficiali din ambele țări speră la o decizie favorabilă până la sfârșitul anului. Ultima reuniune JAI din 2024 va avea loc în decembrie la Bruxelles, dar decizia ar putea fi luată oricând, după cum s-a demonstrat și în cazul primului pas din 30 decembrie 2023.

DCNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.