Garda de Mediu a achiziționat camere video de bord de patru ori mai scumpe

La sfârșitul anului 2023, Garda Națională de Mediu a cumpărat 271 de camere video de bord. Achiziția a fost făcută prin licitație pentru mașinile comisarilor din inspecție și control. Fiecare cameră a costat 5.018 lei, de patru ori mai mult decât prețul pe piață. Publicația Public Record a dezvăluit că firma care a livrat camerele le vinde cu 1.190 lei pe eMAG. Camerele au fost achiziționate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul Pilonului „Tranziția Verde”, componenta „managementul deșeurilor”.

Cum s-a făcut achiziția

Licitația pentru cele 271 de camere video a început în septembrie 2023. Garda de Mediu estima costul unei camere la 11.800 lei. Experții citați de Public Record au observat un detaliu suspect în caietul de sarcini al licitației. Specificațiile tehnice solicitate de Garda de Mediu erau identice cu cele ofertate de ambele firme participante. Astfel, Garda de Mediu a cerut exact aceleași produse primite ca oferte. Consultantul în achiziții publice, Valeria Tudora, a explicat că asemenea coincidențe ridică suspiciuni. Ea sugerează că cerințele ar fi fost stabilite pentru a favoriza un anumit produs.

Firma câștigătoare a contractului

D.O. Security și As Computer Craiova au fost firmele participante la licitație. D.O. Security a oferit camera video Veho Muvi KZ-2 la prețul de 8.726 lei. As Computer Craiova a ofertat aceeași cameră la 5.018 lei, câștigând licitația. Contractul a fost semnat pe 15 decembrie 2023. As Computer Craiova SRL, înființată în 1994, este deținută de Carmen Crâng-Foamete și Dan Dumitrescu. Firma a câștigat contracte publice de aproximativ 1.7 milioane de euro.

Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.