Fântâna unde în loc de apă curge vin

O fântână cu vin se află pe drumul pelerinilor de pe Camino de Santiago. Aceasta este unul dintre cele mai cunoscute trasee de pelerinaj din lume. Traseul începe de obicei în Spania, Portugalia sau sud-vestul Franței. Pelerinii sunt invitați să se bucure de o tratație gratuită. „Pentru a-ți reface forțele” este argumentul pentru această oferire. Totuși, se recomandă consumul responsabil. Fântâna este situată în Ayegui, în nordul Spaniei. Este la câțiva kilometri după Estella, îndreptându-te spre Los Arcos. Această regiune este renumită pentru vinurile sale diverse, cu Denumire de Origine Navarra.

Fântâna este, de fapt, un robinet al unei cisterne. Aceasta aparține cramelor Irache, care o umplu zilnic cu 100 de litri de vin din recoltele lor. Robinetul este încorporat într-un zid al cramei, care dă spre traseu. Are două robinete: unul pentru vin și unul pentru apă. Este ușor de găsit, deoarece pelerinii își umplu sticlele acolo. Deși vinul este gratuit, pelerinii sunt rugați să bea responsabil. „Te invităm cu drag să bei fără a abuza. Dacă vrei să duci cu tine vinul, acesta trebuie cumpărat”, arată G4Food.ro.

Istoria mănăstirii Irache și a viticulturii din zonă

Fântâna de vin de la Irache a fost amplasată în 1991 de familia Santesteban. Aceasta este a treia familie proprietară a terenului. Totuși, tradiția de a oferi vin pelerinilor este mai veche. Călugării de la mănăstirea Santa María la Real de Irache ofereau vin pelerinilor care se opreau pe terenurile lor. În secolul al XI-lea, Camino de Santiago era o cale frecventată de pelerini. Conform cramelor Irache, doar 50% dintre pelerini ajungeau la Santiago de Compostela.

În Evul Mediu, informațiile despre rută erau limitate. Mulți pelerini se rătăceau, erau prădați sau se îmbolnăveau. Aceștia depindeau de caritatea localnicilor. Mănăstirea Irache era un loc unde pelerinii se puteau odihni. Fondată în secolul al X-lea de călugării benedictini, aceasta a fost primul spital pentru pelerini din Navarra. Oferindu-le cazare și îngrijire medicală, mănăstirea îi sprijinea pe pelerini.

Din cauza lipsei de alimente, vinul era important pentru refacerea puterilor. În timpul recoltei, pelerinii puteau mânca struguri. Regiunea Ayegui era renumită pentru „pâinea bună și vinul excelent”, conform Codex Calixtinus. Viticultura din zonă a prosperat, chiar și după desființarea mănăstirii în 1836-1837.

Fântâna de vin și viticultura locală astăzi

Cramele Irache au câștigat notorietate în timp, sub conducerea familiei Santesteban. Aceasta a continuat tradiția de a oferi vin pelerinilor. Astăzi, fântâna de vin, în mâinile noilor proprietari, rămâne o atracție majoră. Alejandro Gómez Sigala și Letizia Mangione sunt noii proprietari. Cramele Irache sunt deschise pentru vizite și degustări. În interiorul lor se află un muzeu al vinului, cu peste 400 de obiecte legate de viticultură.

Camino de Santiago este un ansamblu de rute de pelerinaj creștin medieval. Acestea duc la mormântul Sfântului Iacob cel Mare, în catedrala din Santiago de Compostela. Traseul principal, numit „Camino de Santiago”, începe din Pirineii occidentali. Acesta traversează Spania până la Santiago de Compostela.

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere. Este necesară citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Profit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.