OUG Aprobată pentru Fermieri Afectați de Secetă

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporţie de 50% nu trebuie să-și plătească datoriile până pe 1 august 2025. Aceasta este o decizie luată printr-o ordonanţă de urgenţă. Pierderile cauzate de secetă sunt estimate la 1,5-2 miliarde de euro.

Prin această ordonanţă, presiunea financiară se mută de la fermieri către furnizorii de inputuri. Fermierii se confruntă cu o situație gravă, deoarece 2024 a fost al patrulea an afectat de secetă din ultimii cinci. Aceștia continuă să acumuleze pierderi semnificative.

Fermierii primeau anterior credite de la furnizori pentru perioade de peste 200 de zile. Acum, există riscul ca piaţa să devină una bazată doar pe plăți în numerar. Această măsură de sprijin este privită cu rezerve de către fermieri. În ce măsură va rezolva ordonanţa problema agriculturii?

„Suntem în curs de evaluare, nu ştim numărul de beneficiari potenţiali“, afirmă Cristina Cionga, director adjunct la APPR.

Ministerul Agriculturii a fost întrebat câți fermieri au fost afectați de secetă în proporţie de peste 50%. De asemenea, s-a solicitat informații despre suprafaţa afectată. Răspunsul a fost că aceste informaţii vor fi publicate când vor fi disponibile.

ZF

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.