Cum a reușit Cipru să aducă apă caldă gratuită pentru oameni

Cipru, cu peste 300 de zile de soare pe an, a adoptat sisteme solare pe acoperișuri. Acestea exploatează energia solară pentru a încălzi apa.

Camionul companiei Thriamvos oprește la prânz în fața unei clădiri cu patru etaje din Nicosia. Este a treia instalare pe acoperiș a unui sistem solar de încălzire a apei. Petros Mihali și asistentul său, Soteris, lucrează din dimineața devreme.

Procesul de instalare este bine organizat și aproape întotdeauna similar. În soarele arzător al amiezii, macaraua camionului ridică mai întâi boilerul. Apoi sunt ridicate panourile solare cu geamuri negre. În final, se instalează suportul din oțel galvanizat pentru întregul sistem.

Cipru, lider în utilizarea energiei solare

În aproximativ două ore de la instalare, gospodăria va fi „solară”, afirmă angajații companiei Thriamvos.

Cipru a depășit toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Aproximativ 93,5% din gospodării folosesc această formă alternativă de energie pentru nevoile lor.

Cifrele UE arată că insula din estul Mediteranei depășește obiectivele privind energia regenerabilă. Aceasta include încălzirea și răcirea clădirilor datorită utilizării tehnologiei solare termice.

Un exemplu de succes în utilizarea energiei solare

Cipru nu a atins obiectivele privind emisiile de gaze cu efect de seră în multe domenii. Totuși, utilizarea resurselor de energie regenerabilă pentru clădiri a fost un succes. Charalampos Theopemptou, primul comisar pentru mediu al insulei, subliniază acest aspect.

Pentru Demetra Asprou, inginer pensionar, este evident că Cipru ar trebui să adopte energia solară.

„Reducerea costurilor cu energia electrică este esențială. Aceasta crește eficiența apei calde și este prietenoasă cu mediul. De ce ar folosi cineva alte metode tradiționale? Doar câteva ore de soare sunt suficiente pentru a încălzi un rezervor de 200 de litri. Apa caldă va dura 48 de ore. În zilele fără soare, electricitatea este o rezervă, dacă este necesară”, spune ea.

Descoperă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.