Cea mai mare aventură militară din istoria lumii

Povestea mercenarilor care au supraviețuit după 5000 de kilometri prin teritoriu inamic a început acum 2400 de ani. Aceasta este o aventură care ar putea fi descrisă ca un film de acțiune. Un grup de 10.000 de mercenari a parcurs 5000 de kilometri, luptând pentru supraviețuire și întoarcerea acasă. Armata greacă de mercenari a scris istorie în cea mai mare aventură a antichității. Aceștia au înfruntat pericole incredibile, o natură ostilă și condiții dificile, pentru a se întoarce la familiile lor. Au străbătut, pe jos, 5000 de kilometri, de la vechiul Babilon în Irak până în Grecia. Aventura lor a fost imortalizată de Xenophon în capodopera sa „Anabasis”.

În inima Persiei pentru război și faimă

Această aventură a avut loc în perioada de maximă criză pentru Grecia Antică. Cetățile-state, Atena și Sparta, s-au disputat supremația în lumea greacă. Conflictul a fost istovitor și a durat câțiva ani, slăbind puterea cetăților grecești. Războiul a fost marcat de moarte, distrugere și regres economic. Atena a fost marele învins, iar criza s-a acutizat. Mulți locuitori au decis să se vândă ca mercenari oricui oferea mai mult. Aceștia erau războinici experimentați, căliți în Războiul Peloponesiac.

Xenophon, un tânăr istoric și filosof grec, se număra printre ei. La 30 de ani, era un intelectual și un soldat priceput. Știa să mânuiască armele, să călărească, să tragă cu arcul și să boxeze. Împreună cu un grup mare de atenieni, a plecat la Sardes, pe coasta de Vest a Turciei. Tânărul prinț persan Cirus cel Tânăr căuta mercenari pentru a se răfui cu fratele său, Artaxexes. Cirus a angajat 10.000 de greci, formând o unitate de elită.

Aceștia au plecat spre Babilon, sub comanda veteranului spartan Clearchus. Mercenarii erau înarmați cu scuturi, lănci și spade curbate, cunoscute ca machaira. Ei credeau că Cirus va învinge și că se vor întoarce cu bogății.

Un rege tânăr și imprudent înseamnă speranțe spulberate

Pe 3 septembrie, armata lui Cirus a ajuns aproape de satul Cunaxa, lângă Babilon. Un mesager a anunțat că armata lui Artaxexes se apropie. Cirus și-a organizat armata pentru luptă. Mercenarii greci s-au dovedit eficienți în bătălie. Au rupt flancul stâng al inamicului și au început să urmărească fugarii.

Cirus, dornic de victorie, s-a repezit asupra fratelui său, dar a fost rănit și atacat. El a fost decapitat pe câmpul de luptă. Panicată, armata perșilor a dat înapoi. Măcelul a avut loc, dar mercenarii greci au rămas în poziție. Artaxerxe le-a oferit libertatea dacă predau armele. Grecii au realizat că era o înșelăciune, după ce 300 dintre ei au fost uciși. Clearchus a negociat cu Artaxerxe, dar grecii voiau doar să se întoarcă acasă.

Inamici la tot pasul și un lider providențial

În timp ce mercenarii greci se retrăgeau, erau urmăriți de trupele persane. Artaxerxe nu risca un atac direct, știind că ar avea pierderi mari. Grecii erau printre cei mai buni soldați ai vremii. Satrapul Tissaphernes a încercat negocieri, dar grecii au fost păcăliți și capturați. Fără comandanți, mercenarii erau deznădăjduiți. Atunci, Xenophon a preluat comanda și le-a ridicat moralul.

Aceștia au străbătut râuri, au luptat cu triburi ostile și s-au confruntat cu foametea. Xenophon a luat cele mai bune decizii pentru grup. Au renunțat la bagaje pentru a se deplasa mai repede. În nordul Irakului, au fost atacați constant de războinicii carduchieni. Armata persană, condusă de Mithridates, a atacat cu arcași și călăreți. Falanga grecească a rezistat, iar prăștierii din Rhodos au devenit faimoși.

Tallasa, Tallasa

În cele din urmă, grecii au ajuns în Asia Mică, la Gymnias, unde au obținut provizii. Urmăriți constant de perși, păreau că nu vor ajunge acasă. Au fost înconjurați de perși, dar Xenophon a găsit o cale periculoasă spre salvare. Au fost atacați și de populații ostile. În cele din urmă, grecii au ajuns pe țărmurile Mării Negre. La vederea mării, au izbucnit în urale. Strigau „Thalassa, Thalassa”, știind că sunt aproape salvați. Au ajuns în colonia greacă Trapezus, unde au fost primiți ca eroi.

Călătoria lor de 5000 de kilometri a durat cinci luni. În acest timp, au îndurat iadul. Xenophon a scris despre această călătorie în celebra sa carte „Anabasis”.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.