Nou mecanism pentru stabilirea salariului minim

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege marţi. Acest proiect asigură un nou mecanism pentru stabilirea salariului minim. Mecanismul respectă prevederile unei directive europene.

Proiectul transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European. Aceasta reglementează salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Legea cuprinde reglementări pentru un nou mecanism de stabilire a salariului minim. Salariaţii vor avea acces la protecţie a salariului minim. Aceasta va fi sub forma unui salariu minim legal sau prin contracte colective.

„Salariul de bază minim brut este suma minimă pe care o primeşte salariatul pentru munca prestată”, se menţionează în proiect. Aceasta este stabilită prin act normativ sau prin contract colectiv de muncă. Salariul minim brut pe ţară se stabileşte anual prin hotărârea Guvernului.

Scopul este îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi muncă. Acesta va asigura un nivel de trai decent pentru salariaţi. Salariul se aplică de la 1 ianuarie a anului următor. Actualizarea va avea loc anual, după consultarea confederaţiilor sindicale.

Salariul minim brut pe ţară se poate acorda unui salariat timp de maximum 24 de luni. Acesta începe de la data încheierii contractului de muncă. După expirarea acestei perioade, salariul va fi mai mare decât salariul minim brut.

Nerespectarea garantării salariului minim se sancţionează cu amendă. Amenda este între 3.000 lei și 5.000 lei pentru fiecare persoană. Valoarea cumulată a amenzilor nu va depăşi 200.000 lei.

Stabilirea salariilor sub salariul minim se consideră infracţiune. Aceasta se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.