Perspectivele unei noi crize economice în România
Florian Libocor, economist șef al BRD, își exprimă neîncrederea în reducerea deficitului bugetar. El consideră că obiectivul guvernului de a scădea deficitul sub 3% în 7 ani este îndoielnic. Libocor estimează că România ar putea intra în criză economică în anii 2028-2029.
„Mă îndoiesc de certitudinea unui orizont de 7 ani pentru reducerea deficitului”, a spus el. Acesta a adăugat că, după opt ani de creștere economică, criza ar putea reveni. Ultima contracție economică a avut loc în 2020. Libocor a menționat că dimensiunea contracției va rămâne de văzut.
În momentul declanșării crizei, PIB-ul va reflecta realitatea economică. Acesta va arăta ce se produce efectiv în economie. Libocor subliniază că PIB-ul nu este un indicator de dezvoltare. „Este eronat să crezi că o țară se dezvoltă doar pentru că PIB-ul crește”, afirmă economistul.
România este un exemplu clar că PIB-ul nu indică dezvoltarea reală. „Am crescut fără să ne dezvoltăm”, spune el. Libocor folosește infrastructura ca exemplu de lipsă de dezvoltare.
Din 1989, statul nu a reușit să colecteze taxe de mai mult de 33% din PIB. Aceasta este valabil indiferent de tipul de guvernare. Problema principală a Fiscului este probabil la colectare, nu la nivelul TVA.
Estimările arată un deficit de aproximativ 8% din PIB în 2024. Această situație sugerează că statul nu va putea ajusta deficitul sub 3% în următorii 7 ani. Libocor adaugă că scăderea inflației în mod permanent este de asemenea improbabilă. Aceasta este valabil atât la nivel european, cât și în România.