Reacția Institutului de Istorie a Religiilor față de propunerea Academiei Române
Institutul de Istorie a Religiilor reacționează vehement la propunerea Academiei Române privind reorganizarea instituției. Conform propunerii, institutul ar rămâne fără personalitate juridică, trecând în subordinea Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor, declară că România nu a avut și nu are un alt institut similar de cercetare. „Institutul de Istorie a Religiilor este într-o etapă de maximă dezvoltare”, afirmă Ciurtin.
Din 2024, Institutul a ocupat aproape integral posturile prevăzute, derulând proiecte internaționale și publicând ediții critice colective. Bucureștiul va găzdui în 2026 Congresul Internațional de Istorie a Religiilor, marcând a doua organizare a acestui eveniment de anvergură în capitală. „Bucureștiul devine singura capitală din lume care organizează acest congres în aceeași generație de cercetători, după ediția din 2006”, precizează Ciurtin.
Salvarea arhivei Mircea Eliade și valorile culturale naționale
Institutul subliniază campania de salvare a manuscriselor lui Mircea Eliade, recent reintroduse în circuitul public. „Sute de manuscrise revin în circuit, destinate edițiilor critice susținute de donatori”, menționează Ciurtin. Conducerea institutului consideră că această inițiativă sprijină cultura academică națională: „Ce avem, păstrăm, iar ce păstrăm, trebuie să prețuim”.
Propunerea Academiei Române privind reorganizarea institutelor de cercetare
Propunerea reorganizării vine în contextul în care Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, susține o reformă a institutelor de cercetare. Pop explică faptul că reorganizarea vizează slaba finanțare și necesitatea adaptării la cerințele actuale. În urma modificării, 20 de institute și centre, dintr-un total de 70, și-ar putea pierde personalitatea juridică, incluzând Institutul de Istorie a Religiilor.
Conform evaluării Academiei, Institutul de Istorie a Religiilor și Institutul de Studii Sud-Est Europene se află în categoria a doua valorică. În acest context, Institutul de Istorie a Religiilor riscă să își piardă autonomia juridică, fiind propus pentru subordonare către alt institut.