China Scrie Regulile Tehnologiei la Nivel Global

Mulți ani s-a spus că „SUA inovează, China copiază și UE reglementează”. Acest slogan pare să fi expirat, cel puțin conform The Economist.

În articolul „China is writing the world’s technology rules”, revista britanică subliniază că „bătălia pentru standarde se dă acum între China și Vest”. Miza este viitorul unor tehnologii esențiale, cum ar fi comunicațiile fără fir, calculul cuantic și inteligența artificială.

În ultimii ani, China și-a impus tot mai agresiv propriile standarde. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) a aprobat recent trei noi standarde pentru tehnologia 6G. Aceste standarde se concentrează pe integrarea inteligenței artificiale în rețelele mobile.

The Economist arată că aceste standarde au fost dezvoltate de Academia Chineză de Științe și China Telecom. Aceasta tendință sugerează că, în ciuda eforturilor guvernului american, tehnologia fără fir devine tot mai chineză.

Companiile americane, germane și japoneze au câștigat mult timp din licențierea propriilor tehnologii. Acum, compania Huawei a început să câștige mai mult din licențierea tehnologiilor proprii. Din 2021, Huawei câștigă mai mult din licențierea propriilor tehnologii decât cheltuie pentru licențe.

China nu dictează doar standardele în comunicațiile mobile. Progresele companiilor Xiaomi și BOE Technology arată acest lucru. BOE este cel mai mare producător de ecrane LED din lume. China a contribuit și la stabilirea primelor standarde globale pentru tehnologia cuantică.

The Economist evidențiază diferențele dintre Occident și China în abordarea standardelor industriale. În Occident, deciziile sunt lăsate companiilor private. În China, stabilirea standardelor este coordonată de guvern, prin Administrația Chineză pentru Standardizare (SAC).

Aceasta organizează majoritatea interacțiunilor cu organismele mondiale de standardizare. În China, există zeci de mii de persoane care se ocupă de elaborarea standardelor. Birocrații chinezi cunosc foarte bine normele tehnice.

Pe de altă parte, guvernul de la Beijing susține numirea funcționarilor săi în organizațiile internaționale de standardizare. Multe reuniuni privind standardele globale au loc acum în China.

Guvernul chinez acordă o mare importanță standardelor internaționale. Acestea pot codifica valori sociale adânc înrădăcinate în tehnologie. Modul în care autoritățile chineze abordează standardele tehnice începe să fie adoptat și în America, dar și în Europa.

Intervenția guvernului devine tot mai mare în stabilirea standardelor. Tim Ruhlig, de la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, afirmă acest lucru pentru The Economist.

Un exemplu este „CHIPS and Science Act” din SUA, adoptat în 2022. Aceasta prevede că Institutul Național de Standarde și Tehnologie trebuie să elaboreze standarde pentru inteligența artificială și securitatea cibernetică.

Europa își propune să crească rolul Institutului European de Standardizare în Telecomunicații (ETSI). Acest lucru are loc pentru a contracara influența Chinei.

Totuși, șansele de succes în Europa sunt reduse. Birocrația suprimă orice inițiativă privată. Puțini ar accepta standarde tehnologice impuse de politicieni incompetenți.

Tim Ruhlig afirmă că suntem forțați să subminăm un sistem eficient. The Economist concluzionează că, în multe privințe, China obligă Occidentul să joace după regulile sale.

Dar dacă China va impune Occidentului să joace după regulile sale? Aceasta ar putea fi o compensație pentru „secolul umilinței”.

Conform raportului Critical Technology Tracker, China a devenit lider mondial în 90% dintre domeniile critice de cercetare. Au fost analizate 64 de categorii tehnologice, iar China ocupă primul loc în 57 dintre acestea.

Inversarea locurilor între China și SUA este dramatică. De exemplu, în domeniul detectării rachetelor hipersonice, China are o cotă de 73%, iar SUA de 13%. În ceea ce privește motoarele avansate de aviație, China conduce cu 63%, iar SUA cu 7%.

Academia Chineză de Științe este cea mai performantă instituție în domeniul tehnologiilor critice. Aceasta ocupă primul loc în 31 dintre cele 64 de tehnologii analizate.

În domeniul bateriilor pentru automobile electrice, cercetătorii chinezi transformă rapid cercetarea fundamentală în aplicații practice. Același lucru se observă și în majoritatea sectoarelor esențiale pentru tranziția verde.

În fața acestor evoluții, Europa poate doar să observe cum se face noua istorie.

Bursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.