Justiția Română Respinge Cererea Ucrainei de Confiscare a Proprietăților Rusiei

Justiția română a respins cererea Ucrainei de confiscare a proprietăților Rusiei din România. Instanța de fond de la Tribunalul București a luat această decizie. Judecătorii au invocat un tratat ONU în motivarea lor. Decizia instanței nu este definitivă, ceea ce lasă loc pentru apeluri. Justiția română a respins cererea Ucrainei în primă fază, conform unei informații publicate de Profit. Într-o situație similară, justiția finlandeză a aprobat cererea Ucrainei de confiscare.

Gigantul de stat ucrainean Naftogaz și cinci subsidiare au pierdut un proces în România. Aceștia urmăreau punerea în executare a unei hotărâri de arbitraj de la Haga. Această hotărâre impune Rusiei plata de 5 miliarde de dolari pentru exproprierea activelor din Crimeea. Exproprierea a avut loc în urma anexării peninsulei de către Kremlin în martie 2014.

Naftogaz a obținut în decembrie 2023 recunoașterea hotărârii de arbitraj în Marea Britanie. De asemenea, compania desfășoară acțiuni similare în instanțele din Statele Unite. Obiectivul este executarea silită a bunurilor rusești din aceste țări. Recent, Ucraina a câștigat o decizie favorabilă într-un tribunal din Finlanda. Această decizie a dispus confiscarea unor active rusești în valoare de milioane de dolari.

Finlanda Aprobă Executarea Silită a Bunurilor Rusiei

Autoritățile din Finlanda vor executa această hotărâre, provocând proteste din partea Moscovei. Rusia a anunțat convocarea ambasadorului Finlandei. Ambasada rusă din Finlanda a confirmat primirea unei liste cu 40 de proprietăți vizate. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt proprietăți diplomatice.

Ucraina a apelat și în România la un birou de executori judecătorești. Aceștia au deschis un dosar de executare silită împotriva Federației Ruse. În acest caz, Federația Rusă este reprezentată de Ministerul de Externe și de Ministerul Justiției de la Moscova. Însă instanța românească a respins cererea Ucrainei. Judecătorii au argumentat că executarea silită nu este permisă de un alt tratat internațional.

Acest tratat este Convenția Națiunilor Unite privind imunitățile de jurisdicție ale statelor. România a semnat tratatul la 15 septembrie 2005 și l-a ratificat prin Legea nr. 438/2006. Tribunalul București a dat dreptate Rusiei invocând această convenție ONU.

Deși convenția nu este în vigoare, instanța a considerat-o obligatorie. Curtea Internațională de Justiție recunoaște caracterul cutumiar al imunității de executare. România aplică cutuma internațională în dreptul intern, conform Constituției. Aceasta stabilește că România dezvoltă relații pașnice cu toate statele.

Naftogaz și subsidiarele sale au făcut apel împotriva deciziei. Nu este clar ce active rusești din România ar putea fi executate silit. Analizele arată că Rusia deține clădiri în București. Confiscarea ar putea viza doar participațiile deținute direct de statul rus.

Știrile Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.